Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

"Detta är inte bara en Twitterlek, Bali"

Bali tycker att min kritik är ”känslosås”. Kanske, men nu talar vi om politiska partier och sympati råkar vara en känsla. Känner man den blir man sympatisör, kanske rentav väljare och medlem. Känner man motsatsen flyr man i motsatt riktning, slutreplikerar Alen Musaefendic (C).

Publicerad: 30 november 2017, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Privat/Johanna Lundberg/Bildbyrån, Riksdagen


Ämnen i artikeln:

ModeraternaIslam

SLUTREPLIK  Hanif Bali är bra rolig. Han rekonstruerar mina argument såsom han vill se dem, som att jag ska ha anklagat honom och Reinfeldt för något. Jag skulle aldrig nämna dem i samma mening, det vore orättvist. Bali och Reinfeldt är två motpoler, och däri ligger problemets kärna vad gäller dagens Moderaterna. Reinfeldts kampanjlåt från 2010 dånade: ”Bygg en moské, baby, bygg gärna tre, baby!”. Dåförtiden sjöng Hanif Bali med, nu trallar han obekymrat på tvärt annorlunda visor.

Bali vill lära mig att skriva debattartiklar. Låt mig gengälda tjänsten med att berätta något om det okloka i att stöta bort medlemmar. Desillusionerade moderater som har gått över till Centerpartiet är nämligen något av en folkrörelse. Vi är många, stöter på varandra ofta, utbyter historier om vilket uttalande från Bali som tvingat just dem att lämna Moderaterna. En tittar upp mot himlen och minns den där om att ”avislamisera Sverige”, en term som innan dess bara Anders Behring Breivik använt offentligt. En annan lyfter Balis systematiska avhumanisering av ensamkommande flyktingbarn, eller ”barnlajvare”, som han så moget och konstruktivt kallar dem.

Bali tycker att min kritik är ”känslosås”. Kanhända, men nu talar vi om politiska partier och sympati råkar vara en känsla. Känner man den blir man sympatisör, kanske rentav väljare och medlem. Känner man motsatsen flyr man i motsatt riktning. Moderaterna idag är ett annat parti än Reinfeldts, ett mindre parti och ett sämre parti. Inte bara på grund av Bali, men han illustrerar försämringen väl.

Det är en fröjd att bli uppläxad av Bali om hur man lockar muslimska röster. Snälla, berätta mer för mig om hur man ska gå tillväga. Berätta om hur man ”humaniserar” debatten genom att tala om ”pedofiler” eller ”barnlajvare”! Skulle detta alltså vara den moderata utgåvan av humanitet? En i sanning kreativ tolkning av begreppet. Man vill inte träffa en inhuman moderat om detta är den humane.

Balis livshistoria känner jag igen alltför väl. Vi har båda tyngd och svärta i våra bagage. Jag tar inte hans erfarenheter ifrån honom, men jag vill också att mina respekteras. Jag har överlevt folkmord och etnisk rensning, med anledning av min muslimska bakgrund.

Förra veckan dömdes Mladic för folkmord, i veckan dömdes kroatiska politiker och militärer för krigsförbrytelser mot bosniska muslimer. Med Balis logik skulle jag i och med detta ge mig själv grönt ljus för serbofobi och demonisering av de folkgrupper som gjort mitt eget folk illa. Så resonerar inte jag. Jag ser istället en förpliktelse att inte demonisera hela folkgrupper och elda på dödsspiralen. För det är inte bara en Twitterlek, detta.

Den Trumpska oförmågan att ta till sig kritik är olycksbådande. Det bästa, inte minst ur Allianshänseende, vore kanske om de vuxna moderaterna fick jobba i fred.

Alen Musaefendic, riksdagskandidat Centerpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaIslam

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev