Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Det räcker inte med torskkvoter”

I delar av Östersjön har det länge pågått ett överfiske av torsk. Det gör att beslutet om de nya kvoterna är välkommet, men det räcker inte. Genom att bland annat ge det småskaliga fisket bättre möjligheter skulle vi på ett enkelt sätt kunna nå ett mer hållbart fiske.

Publicerad: 20 oktober 2016, 06:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Med en klok fiskeförvaltning kan vi, enligt debattören, på några år få ett bättre och mer hållbart fiske,

Foto: Erling Svensen / WWF-Canon


Ämnen i artikeln:

EU

EU:s jordbruks- och fiskeministrar tog under förra veckan beslut om fiskekvoterna i Östersjön 2017. Det blir en minskning med 56 procent på torskfisket i beståndet väster om Bornholm, och en minskning med 25 procent öster om Bornholm.

Jag, som skärgårdslandstingsråd för Stockholms läns landsting och ansvarig politiker för Stockholms skärgårds regionala utveckling, har länge fått information om att torskbeståndet och den fysiska storleken på torsken har minskat över tid. Det finns såklart många anledningar till det, men i flera delar av Östersjön har det länge skett ett överfiske. En liknelse av dagens fiskande är att vi tar ut för mycket pengar från ett konto som ger hundra procents ränta. Därför är det positivt att EU-ministrarna nått en uppgörelse.

Flera forskare påstår förvisso att de beslutade torskkvoterna är för generösa. Jag själv är tveksam om det är tillräckligt. Regeringen gick in i förhandlingarna med en önskan att minska torskkvoterna med 88 procent, det vill säga betydligt mer än det beslut som fattades. Men sannolikt så var detta dock det bästa som gick att få tillstånd, framför allt när stornationer som Tyskland ryckt åt ett annat håll. Tidigare landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) kämpade hårt och gjorde allt i sin rådighet för ett hållbart fiske i Östersjön och jag har ingen anledning att ifrågasätta nuvarande landsbygdsminister Sven-Erik Buchts ambitioner eller engagemang i frågan. Det kommer alltid att vara svårt att få till riktigt kraftiga internationella avtal. Så vi bör ändå vara glada att ett beslut nu är på plats, men vi får inte tro att frågan är hemma i hamn och att våra ansträngningar ska sluta nu.

Med en klok fiskeförvaltning kan vi på några år få ett bättre och mer hållbart fiske, vilket skulle göra alla till vinnare. Detta innebär att vi fortsätter hålla kolla på fiskekvoterna, men vi behöver också lyfta blicken.

Vi behöver belysa det biologiska trycket än mer. Skarven konsumerar ungefär 25 miljoner kilo fisk varje år i svenska vatten och fågelns utbredning behöver problematiseras mer än tidigare.

Förutom det så behöver det småskaliga fisket få mer svängrum och bättre förutsättningar. I Stockholm har vi nyligen startat Stockholms fiskmarknad, där närfångad fisk kan få en betydligt bättre prisbild. Om vi kan lyckas ge det småskaliga fisket bättre möjlighet att blomstra så kan vi på ett enkelt sätt nå ett mer hållbart fiske.

I dag saknas långsiktighet i fiskepolitiken. Kan vi nå dit skulle alla bli vinnare. Ett gemensamt beslut om fiskekvoter är en bra början, men det är långt ifrån slutet. Vi får verkligen inte slappna av nu, utan torskbeståndet behöver ges tid att växa till sig. Bara då kan vi börja ta ut pengar till en rimlig ränta.

Gustav Hemming, miljö- och regionplaneringslandstingsråd (C), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev