Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Det ökade stödet för SD påverkar”

Det intressanta är inte att allt fler partier nu närmar sig Sverigedemokraternas politik, det är snarare väntat och välkommet. Det intressanta är istället hur de närmar sig oss, och varför.

Publicerad: 20 augusti 2015, 12:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det finns en gräns för hur länge självrannsakan kan skjutas upp när allt fler väljare överger det egna partiet, skriver SD:s riksdagsledamot Paula Bieler efter partiets rekordhöga opinionssiffror.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaSD:s tillväxt

Sent på onsdagskvällen kom ryktena. Metro hade råkat publicera det senaste resultatet från Yougov för tidigt och trots att artikeln snabbt försvann spreds nyheten. Sverigedemokraterna hade för första gången passerat Socialdemokraterna och intagit förstaplatsen i en opinionsmätning.

Ja, det är (än så länge) bara en mätning. Och ja, det är en självrekryterad webbpanel. Men att trenden är tydlig går inte att förneka. I mätning efter mätning, oavsett opinionsinstitut, slår SD rekord och avståndet till toppen minskar stadigt.

Det är också tydligt att omvärlden reagerar. Från KD och M har vi sett förslag som åtminstone delvis syftar till att minska antalet ogrundade asylansökningar. FP talar om höjda krav för både anhöriginvandring och medborgarskap. Stefan Löfven nämnde i sitt sommartal för några dagar sedan såväl hårdare tag mot brottslighet som att avslag på en asylansökan ska verkställas.

Det är uppenbart att övriga partier nu tvingas förhålla sig till den verklighet vi sedan länge sett och påtalat. Det finns en gräns för hur länge självrannsakan kan skjutas upp när allt fler väljare överger det egna partiet. Detta har de också, i varierande grad, varit öppna med, genom uttalanden om tidigare naivitet och att väljares upplevda problem måste adresseras. Det ökade stödet för SD påverkar.

Givetvis går utvecklingen hand i hand med att problem som inte åtgärdas tenderar att eskalera. När alltmer resurser går åt till mottagande av nyanlända, när myndigheter varnar för systemkollapser, går detta inte att ignorera.

Det intressanta är således inte att allt fler partier närmar sig vår politik, det är snarare väntat och givetvis välkommet. Det intressanta är dock hur de gör det, och varför. De säger själva att de varit naiva. De är öppna med att de hastar fram lösningar på problem de inte kunnat förutse, och kanske än i dag hade missat om inte väljarkåren hade rört sig i vår riktning. Och de är måna om att påpeka att de hittar sina lösningar själva, utan att snegla på andra.

Det är en spännande blandning av arrogans kombinerat med självkritik. De som tidigare varit naiva och blinda ska plötsligt ha nått sådan insikt att de själva kan finna optimala lösningar. Att lyssna på de som under lång tid påtalat utvecklingen, analyserat problembilden och föreslagit åtgärder låter sig inte göras.

Ironiskt nog landar de alltså ofta nära oss. Men hur mycket snabbare hade det gått, hur många åtgärder hade redan vidtagits, om de erkänt att andra än de själva ibland kan bidra med relevanta perspektiv och resonemang? Är det ansvarstagande och effektivt att uppfinna hjulet på nytt? Inger det förtroende?

Jag är stolt över att tillhöra ett parti som inte nöjer sig med att endast stödja egna förslag, utan som tar ställning till förslag även från andra. Vi hävdar inte att vi är allvetande, vi är öppna med att andra ibland identifierar problem och hittar bra lösningar snabbare än vi själva. Bäst av allt är att vi inte behöver tycka om deras politik i övrigt, vi förhåller oss till varje sakfråga och varje sakpolitiskt förslag för sig. Det är faktiskt möjligt.

Paula Bieler, riksdagsledamot (SD) och integrationspolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News