Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Det här med frihet är bra - för oss svenskar?

För oss som minns Moderaterna som ett frihetsparti är M-kvinnornas utspel om fler pappamånader märkligt. Men restriktionsvänner i alla partier tenderar att mötas över partigränserna. Den som vill lösa andras problem slutar dock lätt med att vilja bestämma hur de ska leva, som nu när M vill använda pappamånader som integrationsinstrument. Det är inte rätt väg, menar Mattias Svensson, liberal författare och skribent.

Publicerad: 19 december 2016, 13:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Moderatkvinnorna gör gemensam sak med övriga restriktionsvänner. Dock med ett eget argument. Det är för integrationens skull som pappamånaderna ska bli fler.

Foto: Colourbox/Lina Högberg


Ämnen i artikeln:

ModeraternaJämställdhetLiberalism

Moderatkvinnornas förslag om fler pappamånader i föräldraförsäkringen är märkligt, åtminstone för oss som minns Moderaterna som ett frihetsparti. Moderaterna har historiskt, förvisso inte konsekvent men åtminstone i retoriken, hyllat vuxna människors förmåga att fatta egna beslut om det som är viktigt i livet. Till exempel vem som ska vara hemma med barnen. Nu ska det alltså vara statens beslut.

Att via staten styra vilken förälder som är hemma med barnen är en tanke som har vänner i många partier.

Socialister har en lång tradition av familjekorrigering att falla tillbaka på, inte minst Alva och Gunnar Myrdals maning:

Dåliga vanor måste vridas rätt. De oförståndiga upplysas. De ansvarslösa väckas.

Feminister ser ett självändamål i jämlika utfall och är liksom socialisterna begivna på frihetsinskränkningar och tvångsåtgärder för att uppnå detta mål.

När folkpartister i partiet som nu heter Liberalerna argumenterar för pappamånader (det var socialminister Bengt Westerberg som tjatade fram den första) brukar de med diverse eufemismer försöka kringgå att pappamånaderna är en frihetsinskränkning. Det heter ofta att föräldraförsäkringen borde ”individualiseras”. Men föräldraförsäkringen är individualiserad redan idag, anpassad efter vad föräldern tjänar. Vad folkpartisterna egentligen vill är inte att individualisera, utan att förbjuda individer att överlåta ersättningen till den partner man valt att skaffa barn ihop med. Detta trots att de flesta föräldrar, och inte minst mammor, är nöjda med dagens ojämlika men självvalda delning av föräldraledighet. Folkpartister vet ju, när allt kommer omkring, vad som är bäst för alla.

Den verkligt liberalt sinnade bör, inte minst i ljuset av lusten att styra föräldrarna, ifrågasätta hela föräldraförsäkringen. Varför ska staten tvinga alla andra att via skattsedeln försörja den som valt att skaffa barn?

Detta hindrar nu inte att man också har synpunkter på att bidrag betalas ut på ett sätt som är så neutralt som möjligt till enskilda människors val. För att ta en analogi: Så länge vi har partistöd bör det gå till alla partier, och inte bara till partier som uppfyller exempelvis feministers, folkpartisters eller socialisters krav på hur partier ska vara.

Moderatkvinnorna väljer inte den vägen utan gör gemensam sak med övriga restriktionsvänner. Dock med ett eget argument. Det är för integrationens skull som pappamånaderna ska bli fler. Det här med frihet är bra för oss svenskar, men nyanlända utan våra upplysta värderingar hanterar den inte lika bra. Vi har hört det förut. Från kristdemokrater som Tuve Skånberg som velat återinföra hädelseparagrafer med hänvisning till att muslimer inte tål att utsättas för modern svensk yttrandefrihet och religiös satir, till storstadsliberala Expressen som sinistert avfärdade Centerpartiets förslag om att tillåta månggifte med att det inte bara gällde genusmedvetna Södermalmsbor. Många tycks, som Peter Santesson klokt påpekat i dessa spalter, ha nära till att inskränka andras frihet så fort de inte väljer som vi.

Den som vill lösa andras problem slutar lätt med att vilja bestämma hur de ska leva. Så möts restriktionsvänner i alla partier. Detta kan ske med de bästa av föresatser, men det bygger likafullt på ett omyndigförklarande av vuxna människor. Samt på den falska föreställningen att vissa människor genom sin expertis eller sina goda hjärtan är kallade att styra över andra. Pappamånader och andra restriktioner är inte rätt väg att lösa samhällsproblem eller minska polariseringen mellan grupper.

Mattias Svensson, liberal debattör och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News