måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Det här är ledande lokalpolitikers vardag”

Publicerad: 7 juni 2017, 19:00

DS repotrar Magnus Wrede och Johan Delby har gjort granskningen.

Dödshot, avföring i posten, sönderskurna bildäck, avklippta ledningar och sopor dumpade på tomten. Mer än varannan ks-ordförande har hotats, visar Dagens Samhälles undersökning. Bakom siffrorna finns människorna, de utsatta, och deras familjer.

Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaHotHotet mot politikerna

Hot, hat och trakasserier har blivit en del av  ledande lokalpolitikers vardag. Dagens Samhälles enkätundersökning visar att 56 procent av Sveriges kommunstyrelseordförande varit utsatta under denna mandatperiod. För kvinnor är det ännu tuffare. Två av tre har hotats.

Det hårda klimatet har för vissa lett till att de är extra försiktiga när de uttalar sig. Många har minskat sin närvaro i sociala medier. Av de hotade har var fjärde övervägt att lämna uppdraget. Men enkätsvaren och de många samtal vi haft med politikerna har också visat på något annat – en stark beslutsamhet att inte vika sig för hotarna och hatarna. Att inte låta ”dom” vinna.

Många av dem vi talat med har insisterat på att få förbli anonyma. Hotbilden mot dem kräver det. För många handlar det också att inte exponera sin utsatthet så att förövaren kan se den. Man vill inte ge hotaren den tillfredsställelsen.

Vi har därför valt att publicera ett antal anonyma, men autentiska, berättelser. Avsikten är att visa hur vardagen kan se ut för ledande lokalpolitiker. De som berättar vill också dela med sig för att deras erfarenheter ska kunna vara till hjälp för kolleger i liknande situationer. Här är sex berättelser direkt från verkligheten.

Johan Delby & Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev