Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Det är vår plikt att peta i välfärdschefernas arbete

Som politiker inom välfärdssektorn är det min skyldighet gentemot väljarna och skattebetalarna att ägna mig åt både hur- och vad-frågor om den verksamhet jag valts att förvalta. Därför är det min demokratiska plikt att ibland peta i välfärdschefernas arbete, replikerar Sven Nordmark.

Publicerad: 26 november 2013, 13:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Förtroendevalda

Annika Elias och Anki Udd, ordförande respektive ledarskapsutvecklare i Ledarna, redovisar i en artikel i Dagens Samhälle 20 november en kartläggning av arbetsklimatet för de chefer som arbetar inom den offentliga välfärdssektorn.

Där konstateras att den offentliga välfärden, i motsats till den privata, inte erbjuder sina chefer konkurrenskraftiga anställningsvillkor i form av bland annat förmåner. Är det månne rundliga fallskärmsavtal som efterlyses? Huvuddelen av artikeln handlar i övrigt om att den offentliga chefen (vd:n) upplever att handlingsfriheten gentemot styrelsen (politikerna) är för liten. Av rubriken får man uppfattningen att styrelsen upplevs som en belastning för chefen.

Nu finns en faktisk skillnad mellan ett privat aktiebolag och en skattefinansierad välfärdssektor. Om det privata bolaget misslyckas med att fixa ordentlig avkastning till aktieägarna är det i nio fall av tio vd:n som åker, istället för styrelsen. Om revisorer och skattebetalare inom den offentliga välfärdssektorn anser att avkastningen i form av god omsorg, bra skola och fungerande vård, inte är tillfyllest, är det i nio fall av tio styrelsen (politikerna) som inte beviljas ansvarsfrihet av vare sig revisorer eller väljare/skattebetalare.

Av denna anledning anser jag som politiker inom välfärdssektorn det vara min skyldighet, gentemot revisorer och väljare/skattebetalare att ägna mig åt både ”hur- och vad-frågor” om den verksamhet jag valts att förvalta.

Om chefen tillsammans med sina underchefer får i uppdrag att utarbeta förslag till budget för kommande år, och i detta förslag minskar ramarna både för styrelsens och vårdpersonalens arbete, men utökar ramarna för ledning och administration, är detta för min del ett incitament för att ägna mig åt “petande i välfärdschefernas arbete”.

Sven Nordmark, ledamot (V) Kommunfullmäktige och socialnämnden, Överkalix

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Förtroendevalda

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News