lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Demokratipengar till kommuner som klimatsamarbetar med Uganda

Publicerad: 21 december 2022, 08:56

Lena Langlet, chef för demokratisektionen på SKR.

Foto: SKR


Tio kommuner och regioner får 33 miljoner kronor för att stötta internationella demokratiprojekt, så kallade kommunala partnerskap, i bland annat Kenya, Sydafrika och Uganda.

Ämnen i artikeln:

KommunerRegionerKlimat

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Det är den ideella organisationen Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD) som delar ut pengarna.

”Det är glädjande att se att allt fler svenska kommuner och regioner vill bidra till att stärka världens lokala demokratiutveckling genom ett internationellt partnerskapssamarbete”, säger Lena Langlet, chef för demokratisektionen på Sveriges Kommuner och Regioner samt ordförande i ICLD, i ett pressmeddelande.

Kommunerna som får ta del av pengarna är Jönköping, Karlskrona, Lycksele, Norrköping, Piteå, Robertsfors, Strängnäs, Växjö, Älmhult och Umeå.

Regionerna som får pengar är Region Stockholm och Region Västerbotten.

Ett exempel:

Region Stockholm med Astrid Lindgrens barnsjukhus får drygt 7 miljoner kronor till fyra olika partnerskapsprojekt på temat jämlik hälsa. Samarbetspart är Jinja City Council i Uganda.

Ett annat exempel:

Även Karlskrona har ett samarbete i Uganda. Kommunen ska samarbeta med staden Entebbe på temat klimat, med fokus på ungas inkludering i miljöfrågor.

Pengarna delas ut inom ramen för samarbetsformen ”kommunalt partnerskap”. Det innebär att en svensk kommun eller region tillsammans med en internationell motsvarighet arbetar med en gemensam utmaning.

Det är ICLD som beviljar medel till partnerskapssamarbeten. Verksamheten är en del av svenskt utvecklingssamarbete och finansieras av Sida.

LÄS MER: Nödhjälp och återuppbyggnad – så bistår Gotland svenskbyn i Ukraina 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev