Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

De hetaste debatterna 2013

Välfärdsdebatten har varit het under året som gått. Skolan, integrationen, ungdomsarbetslösheten, omsorgen om dem med funktionsnedsättning - allt har stötts och blötts på Dagens Samhälles debattsajt. Här är debatterna och debattörerna som rörde om allra mest i den heta grytan.

Publicerad: 20 december 2013, 15:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur den svenska skolan egentligen mår och vilken nyckelroll lärarna spelar i den har engagerat många av Dagens Samhälles läsare och debattörer som vänt och vridit på frågan ur många olika perspektiv.

I skoldebatten har ett engagerat och personlig vittnesmål av läraren Ola Håkansson, där han berättar varför så många lärare är arga, väckt extra stor uppmärksamhet och spritts i vida kretsar. Resultatet av det är att det blivit årets mest lästa inlägg och det som toppar 2013 års lista över mest lästa artiklar på Dagens Samhälles debattsajt.

Men även frågan om huvudmannaskapet, om det är kommunerna eller staten som ska ansvara för skolan, har seglat upp som ett hett ämne, inte minst efter att den uppmärksammade Pisa-rapporten visat att resultaten och kvaliteten i den svenska skolan sjunkit.

Annat som genererat uppmärksamhet är den långa artikeln om hur den svenska cancervården ser ut i dag, och frågan om hur Sverigedemokraternas framgångar i väljaropinionen ska tolkas och förklaras. Personlig assistans har engagerat många kunniga debattörer som skrivit ett antal inlägg om frågan hur LSS-lagstiftningen tolkas och tillämpas.

Ska cannabis säljas på Systembolaget? Den kontroversiella frågeställningen startade en engagerad och välläst debatt om det är dags att legalisera vissa former av narkotika i Sverige.

2014 har utnämnts till ett supervalår eftersom det för ovanlighetens skull sker val till både EU och den svenska riksdagen samt till landstingen och kommunerna under ett och samma år. En okontroversiell spådom blir att det ökar trycket och engagemanget i välfärdsdebatten ännu mer.

.

DE MEST LÄSTA DEBATTARTIKLARNA 2013

1. Vi är många lärare som är arga

2. Vem i vården tar ansvar för min mans cancer?

3. Verklighetsförfalskning förklarar SD:s framgång

4. Är det dags att börja sälja cannabis på systembolaget?

5. Försöken att stoppa SD har misslyckats

6. Lärare inget omsorgsyrke

7. Ska Sverige bli en humanitär stormakt?

8. Dags för staten att ta över styrningen av svensk skola

9. Att legalisera cannabis är en farlig väg att gå

10. Regeringsråd: Domstol dömde fel i Slussen-målet

.

HETA DEBATTÄMNEN 2013

1. Integration

2. Funktionsnedsättning

3. Ungdomsarbetslöshet

4. Skolorganisation

5. Skatteutjämning

.

Välkomna att delta i debatten under supervalåret 2014 - som läsare eller som debattör på Dagens Samhälles debattsidor.

Andreas Henriksson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev