söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Därför tar vi strid för assistenternas löner

Under torsdagen varslade fackförbundet Kommunal Almega Vårdföretagarna om konflikt inom området personlig assistans. Arbetsgivarna vill varken erbjuda löneökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden, eller tillräcklig kompensation genom förbättrade villkor. Det är omöjligt att acceptera och därför varslar Kommunal om konflikt.

Publicerad: 2 september 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kravet att personliga assistenter ska ha samma löneökning som resten av arbetsmarknaden är inte orimligt, skriver Tobias Baudin och Lenita Granlund.


Ämnen i artikeln:

AssistansLönebildningFunktionsnedsättningAvtalsrörelsenKollektivavtalKommunalAlmega

De personliga assistenternas arbete gör enorm skillnad för en stor grupp människor. De är proffs inom sina yrken och levererar stöd och hjälp med allt från vardagssysslor till att komma ut i samhället för att studera, arbeta eller delta i fritidsaktiviteter. Det är ett yrke som förutsätter ingående kunskaper om den funktionsnedsatta personen, dennes sjukdomsbild och personliga behov. Att arbeta så nära en annan person ställer stora krav på intigritet, lyhördhet och professionalism. Det är ett yrke som bör ha skäliga anställningsvillkor och ge en lön som går att leva på.

För denna viktiga yrkesgrupp har Kommunal yrkat på en löneökning i nivå med övriga arbetsmarknaden, 2,2 procent, vilket motsvarar 487 kronor i månaden på en genomsnittlig heltid. Arbetsgivarens bud stannade vid futtiga 0,8 procent, eller 177 kronor i månaden fram till årsskiftet. Motiveringen: de har inte råd att följa resten av arbetsmarknaden.

Nu försöker Vårdföretagarna lägga skulden på regeringen eftersom schablonbeloppet bara höjs med 1,4 procent per år.

Men sanningen är att schablonbeloppet höjdes med 4 kronor per timme från den 1 januari och löneökningarna som ska gälla från 1 juli innebär 2,83 kronor per timme om märket följs. Branschen har alltså med råge råd att betala löneökningar i nivå med alla andra.

De personliga assistenterna i privat regi omfattas redan i dag av betydligt sämre anställningsvillkor än assistenter som jobbar i kommunal omsorg. Assistenterna har till exempel visstidsanställningar med endast 14 dagars uppsägningstid. Det behövs också förbättringar i avtalet gällande löneformer och ersättningar, vilka i dag är sämre än för andra arbetstagare.

Genom att erbjuda 0,8 procent i löneökning 2016 och resten först under 2017 ber Vårdföretagarna i praktiken de personliga assistenterna om att bjuda arbetsgivarna på sina rättmätiga löneökningar fram till årsskiftet. Det kan vi inte acceptera. Kommunal ser därför ingen annan utväg än att i dag, som ett första steg, lägga varsel om nyanställningsblockad för de företag som omfattas av Vårdföretagarnas avtal för personlig assistans.

Att de personliga assistenterna ska ha samma löneökningar som resten av arbetsmarknaden är inget orimligt krav för en bransch där några av de största aktörerna ägs av internationella riskkapitalister som varje år levererar vinst till ägarna.

Vad som däremot är orimligt är att arbetsgivarna inte inser detta. Vem tror de vill jobba i ett så viktigt yrke, med så stor betydelse för utsatta människors livskvalitet och med så stort ansvar, under så dåliga förhållanden? Hur ska man kunna rekrytera kompetent personal om löneutvecklingen inte ens motsvarar miniminivån som gäller för alla andra?

Vi förstår inte heller Vårdföretagarnas motvilja mot att genomföra förbättringar i anställningsvillkoren – förbättringar som skulle betyda mycket för de anställda och kosta lite, eller inget, för arbetsgivarna. Denna kortsiktiga personalpolitik skadar inte bara branschen och sliter på de anställda, den påverkar också brukarna negativt, eftersom den leder till otrygg personal högre och personalomsättning.

Vi hoppas att Vårdföretagarna menar allvar när de på sin hemsida skriver att ”allmänheten och politiskta beslutsfattare ska uppfatta den privata vården och omsorgen som samhällsviktig och lita på att privata utförare levererar en god vård, är goda arbetsgivare och bidrar till välfärdens utveckling”.

Nu är det upp till Vårdföretagarna att visa att man står för sina ord. Att ge de personliga assistenterna schyssta/trygga villkor och löneökningar i nivå med alla andra på arbetsmarknaden är ett bra första steg.

Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal

Lenita Granlund, avtalssekreterare Kommunal

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev