Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Därför svamlar SD om att Zlatan inte är svensk

Är det någon som inte riktigt har läst på om vare sig Sverigedemokraternas politik, ideologi eller historia så verkar det vara just riksdagsledamoten Paula Bieler (SD), svarar två skribenter på sajten Inte rasist men...

Publicerad: 10 juli 2015, 06:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

En nationalromantisk illusion som bara är intolerant vanvett förklätt till politik, skriver Inte rasist men... om SD.

Foto: Wikipedia


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaRasismNationalismKD och SD lika?

REPLIK. När vi läser Paula Bielers och Aaron Emilssons replik Den som vill kritisera SD bör läsa på först (DS 7/7) på Kristdemokraternas David Lega och Magnus Jacobsons debattartikel är det med smått ironiska leenden på våra läppar.

Paula Bieler skriver ungefär det som hon förklarade för socialdemokraten Magnus Mannhammar i en debatt i riksdagen i december 2014 om Sverigedemokraternas principprogram.

Mannhammar hade helt enkelt inte heller läst på.

Sverigedemokraterna är ett parti som vill särskilja medborgarskap i den svenska nationen från människor som tillhör den svenska nationen.

Det är ett parti som vill definiera svenskhet som infödda svenskar, dit dem som är födda i Sverige eller i tidig ålder adopterades till Sverige av svensktalande föräldrar med svensk eller nordisk identitet, räknas.

I begrepp som assimilerade svenskar dit den med icke-svensk bakgrund som talar flytande svenska, uppfattar sig själv som svensk, lever i enlighet med den svenska kulturen, ser den svenska historien som sin egen och känner större lojalitet med den svenska nationen än med någon annan nation, räknas.

Det är ett parti som anser att man som “infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur”.

Det är ett parti som menar på att en stark nationell identitet och ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader har en gynnsam effekt på sammanhållningen, tryggheten och stabiliteten inom ett samhälle.

Det är ett parti som vill nå dit genom att beröva människor rätten till sin egen identitet och möjligheten till egna val. Annars kan inte individerna rymmas inom ramen för Sverigedemokraternas utopi.

Det är ett parti som påtalar att en sådan identitetsutplånande assimillationsprocess kan sträcka sig över flera generationer och att den i vissa fall är så lång och problemfylld att den ibland misslyckas.

För enligt SD kan inte den kulturella nedärvda essensen undertryckas i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser. Kanske är det därför Mattias Karlsson i SDU-tidningen, Demokraten, uttalar sig om att en assimilering av muslimer är en motsägning i sig?

Den som inte gett upp sin utländska identitet och sitt utländska kulturella arv kan aldrig betrakta sig själv som svensk i SD:s värld.

Det är därför Björn Söder betonar att svenska judar inte nödvändigtvis behöver vara svenskar. Det är därför samme man inte tycker att Soran Ismail kan vara 100 procent kurd och 100 procent svensk, samtidigt.

Det är därför Jimmie Åkesson insinuerar att det är muslimernas befolkningsökning som är det största utländska hotet sedan andra världskriget och det är därför Mattias Karlsson svamlar om att Zlatan inte är svensk.

Det är inga lösryckta citat eller insinuationer som är fläckade av föregående individers subjektiva tankar. Det är tankegångar som följer principprogrammet.

Ett principprogram som betonar att vissa människor står för långt från den svenska kulturen för att någonsin ges en möjlighet att få passa in i Sverige.

Ett principprogram som betraktar staten som någonting som bebos av flera nationer,  samtidigt som det raljerar över att de nationer som betraktas som våra nationellt erkända minoriteter, kan undantas från assimileringskravet och ges kulturell autonomi.

Men bara i de fall där minoriteternas kultur inte står i kontrast med SD:s värderingar.

Det är därför SD i flera kommuner förespråkar ett repatrieringsbidrag för människor med utländsk bakgrund.

Det är därför SD motionerar om att lojalitet skall vara ett kriterium för ett svenskt medborgarskap.

Det är därför SD vill begränsa invandringen samt asylinvandringen till endast kvotflyktingar, utan att förklara hur man skall göra det.

Det är därför SD vill kategorisera upp svenska medborgare i olika konstruktioner av svenskar.

Det är därför SD som företrädare för den etno-kulturella nationalismen ger sig själva tolkningsföreträde när de vill besluta över vad som skall betraktas som tillräckligt svenskt för att passa in.

För hur skulle SD annars uppnå sin illusion om den föreställda homogena svenska kulturen?

En nationalromantisk illusion som bara är intolerant vanvett förklätt till politik.

Hur den där debatten med Mannhammar gick förresten?

Den slutade med att Bieler indirekt tog avstånd från både principprogrammet och assimilationspolitiken genom att förklara att Sverigedemokraterna inte driver någon sådan politik, aktivt.

Men det är inte särskilt konstigt att hon hade svårt för att försvara sin egen politik.

För är det någon som inte riktigt har läst på om vare sig Sverigedemokraternas politik, ideologi eller historia så verkar det vara just Paula Bieler.

Simon Andersson, medarbetare på bloggen Inte rasist men... som granskar Sverigedemokraterna

Magnus Esser Bengtsson, medarbetare på Inte rasist men...

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev