Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Därför slåss barnen på skolan i Malmö

Publicerad: 3 mars 2015, 14:44

Stängningen av Värner Rydénskolan i Malmö väcker debatt om skolsegregationen.

Foto: Drago Prvulovic, TT

Bråken på Värner Rydénskolan i Malmö väcker debatt. Men det är inte eleverna som är problemet - utan det segregerade samhället, hävdar Lina Axelsson Kihlblom, skolchef i Nyköping. – I dag vågar ingen politiker säga att det i varje klass ska finnas mångfald, säger hon.


Ämnen i artikeln:

SkolvalSegregation

Lina Axelsson Kihlblom var tidigare rektor på Ronnaskolan i Södertälje där hon var med och lyfte skolresultaten rejält, särskilt för pojkarna. I dag är hon en viktig röst i skoldebatten och fanns förra året med på Dagens Samhälles lista över skolans femtio mäktigaste.

Hon reagerar på rapporteringen kring bråken och stängningen av skolan i Malmö.

- Samhällsbilden blir att fattiga invandrarelever är bråkiga i skolan. Men det behöver inte vara så. De kan vara väldigt bra och duktiga – det beror på sammanhanget man placerar dem i, hävdar Lina Axelsson Kihlblom.

- I en blandad skolgrupp hade de lyft sig. Så är det i alla grupper.

Som hon ser det är grundproblemet att det fria skolvalet kombineras med det gamla systemet med upptagningsområden. Resultatet blir en segregerad skola där elever i utanförskapsområden inte har en chans.

Det fria skolvalet måste kombineras med mekanismer som dämpar de negativa effekterna, menar hon och påpekar att det borde vara kommunpolitikernas ansvar.

- Men de försöker ju inte. Det som krävs är ett politiskt beslut om att ha en icke-segregerad skola, det är inte alls svårt.

Lina Axelsson Kihlblom lyfter till exempel fram 7-9-skolan i Nyköping som politikerna bestämt ska vara Sveriges minst segregerade.

Men det är få politiker som i dag vågar stå upp för mångfald i skolan, menar hon. Frågan är helt enkelt för känslig och omgärdas av mycket rädsla och vardagsrasism.

Vad har regeringen för ansvar?

- Jag tycker att det ska finnas ett krav på att varje kommun ska ha en handlingsplan för att motverka segregationen. Det finns ingen annan offentlig verksamhet som i dag kan säga ”Jag vill bara ha vita medelålders män anställda”. Man har en skyldighet att ha en blandning om man bedriver verksamhet med skattemedel.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

SkolvalSegregation

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev