onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Därför ockuperar vi Sollefteå sjukhus

Professionen i Sollefteå och befolkningen i Ådalen har blivit överkörda. Politikerna har varit totalt tondöva och oempatiska inför medborgarnas protester inför denna slakt, skriver representanter för föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus.

Publicerad: 3 februari 2017, 15:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är ett fattigdomsbevis för välfärdslandet Sverige när vi inte längre anser oss ha råd med en patientsäker vård för kvinnor och barn, skriver debattörerna.


Ämnen i artikeln:

Regionernas ekonomiBB i SollefteåFörlossningsvård

Det är dags att prata om solidaritet. Solidaritet mellan människor i stad och på landsbygd, mellan inland och kustland. Röda Ådalen är fortfarande rött, men Socialdemokraterna i Medelpad håller på att ändra färg. Till vilken? Alla partier (utom SD) gick till val med löfte om att länet skulle ha kvar tre akutsjukhus: i Sollefteå, i Örnsköldsvik och i Sundsvall.

Men majoriteten i landstingsfullmäktige i Västernorrland (S och MP), som vann valet, svek snabbt sina väljare genom att lägga fram sparförslag på 160 miljoner kronor inom specialistvården med fokus på att bit för bit nedmontera Sollefteå akutsjukhus. Detta genom att först stänga akutortopedin och nu senast BB/förlossning. Nästa vecka befaras ett beslut om att stänga akutkirurgin, hjärtat i ett akutsjukhus, och allt detta för att centralisera så mycket som möjligt till Sundsvalls sjukhus.

Man har infört en dysfunktionell länsklinikorganisation där 17 länsverksamhetschefer sitter i Sundsvall och fjärrstyr de två andra sjukhusen i länet. Man gick alltså från 5 till 25 chefer i toppskiktet, till en kostnad av 40 miljoner. Men i landstinget finns inga pengar till vårdpersonal, prioriteringen är höga chefslöner. Professionen i Sollefteå och befolkningen i Ådalen har blivit överkörda och ignorerade. Man har varit totalt tondöva och oempatiska inför medborgarnas protester inför denna slakt. Majoritetens förakt för sina väljare har varit chockerande.

Det är ett hån mot Ådalens befolkning att höra regionrådet Erik Lövgren (S), Eva Andersson (MP) och Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back (S), prata om ”jämlik vård med god kvalité och hög säkerhet” och att vården ska komma ”närmare invånarna”. En stängd förlossning samt stängd ortopedi- och kirurgakut är inte god tillgänglighet.

Idag transporteras patienter, ibland i undermåliga fordon på obekväma liggbårar, kors och tvärs över länet och mellan sjukhusen. Sträckor på mellan 10-20 mil enkel resa på bitvis dåliga vägar och utan mobiltäckning. Detta gäller nu för snart all akutverksamhet och även för kroniskt sjuka, då de trots att det finns kompetens på Sollefteå sjukhus måste åka till Sundsvalls sjukhus för enkla behandlingar. Det är inte en värdig vård för gamla multisjuka. Det är inte etiskt försvarbart.

Det är ett fattigdomsbevis för välfärdslandet Sverige när vi inte längre anser oss ha råd med en patientsäker vård för kvinnor och barn. Stängningen av BB/förlossning och akut kvinnosjukvård strider helt emot den nationella satsning som det egna partiet (S och MP) nu gör på 511 miljoner per år på just BB/förlossning och kvinnovård. En skattehöjning på 60 öre beslutades för 2016 för att hjälpa upp ekonomin. En satsning på endast 3 öre av dessa skulle rädda BB i Sollefteå om viljan fanns.

Gamla och sjuka far illa idag i Ådalen. Blivande föräldrar är oroliga för att deras väntade barn ska komma till världen i en bil. Detta är inte värdigt en befolkning som har precis lika stor rätt till en säker, jämlik och nära vård som alla andra.

Det kokar i Ådalen, nu får det vara nog!

Kerstin Brandelius, sekreterare föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus, språkrör 4-september nätverket En annan vård är möjlig

Nils-Gunnar Molin, ordförande föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev