Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Därför borde vi paradera med prideflaggor idag

I dag är det IDAHOT: International day against homo, bi and transphobia. Det är en dag som aldrig får förbigås med tystnad. Förhoppningsvis kommer alla i Sverige en dag veta vad förkortningen IDAHOT står för, skriver HBT-debattörerna Maria Hölerman oc Maria Jern.

Publicerad: 17 maj 2018, 08:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ta fram regnbågsflaggan på IDAHOT.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

HBTQ

Den 17 maj är det inte bara Norges nationaldag, utan också International day against homo, bi and transphobia – IDAHOT.  Den svenska hbt-rörelsen har något viktigt att lära sig av hur norrmännen firar 17/5. Norrmännen firar dagen för att visa kärlek till sitt land och de friheter som har uppnåtts, som började med undertecknandet av grundlagen just 17 maj 1814.

Vi, och alla i Sverige som står upp för hbt-rättigheter, borde paradera i ett tåg där de svenska flaggorna är lika många som regnbågsflaggorna. För att visa att vi har kommit hit, ända hit, så mycket längre än många andra länder. För kärlekens skull. Under resten av året firar vi Pride över hela Sverige, men just idag vore en fin dag att uppmärksamma de fri- och rättigheter som har uppnåtts genom svensk lagstiftning och kommit till genom hårt arbete.

I Sverige får vi numera gifta oss, prövas för adoption på samma villkor och  vi är medräknade i diskrimineringslagstiftningen. Det är något att vara stolta över. Vi hinner inte samordna oss till IDAHOT -tåg idag men vi kan alla göra något. Plocka fram en Pride-pryl och bär den med stolthet på jobbet eller i skolan. Nämn dagen, säg något om den, ta en eventuell diskussion.  Prata om Sverige som en förebild när det kommer till hbt-rättigheter.

Det finns givetvis frågor kvar att arbeta med. Och det kommer vi att göra. Men IDAHOT vore rätt dag för att visa stolthet över hur långt vi kommit genom att inte vika ner oss. Dagen är ett tillfälle för riksdagshuset, regeringen, stadshus och kommunhus över hela landet att hissa regnbågsflaggorna och över alla partigränser visa enighet i budskapet att Sverige aldrig kommer att kompromissa om hbt-rättigheter.

I sommar är Stockholm och Göteborg värdstäder för Europride. Sveriges första Europride hölls i Stockholm för 20 år sedan. När vi gör det igen 2038 hoppas vi att polisbevakning bara är nödvändig för att hålla ordning på trafiken. Och att IDAHOT-dagen redan i år nämns på samtliga svenska skolor.  För alla som bor och lever i Sverige är berörda och påverkade. Alla måste ta ställning för allas rätt att älska, vara och leva med den man vill.

Vi vet och ser dagligen hur snabbt uppnådda framgångar kan tas ifrån oss. Visa oss att det aldrig kommer att ske i demokratin Sverige.

Maria Hölerman, socionom och HBT-liberal debattör

Maria Jern, verksamhetschef för Pride House, Stockholm Pride och HBT-liberal debattör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HBTQ

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev