Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Därför är Trump farlig för Sverige

Är Sverige verkligen USA:s 51 delstat? I varje fall kan man tro det med tanke på vilken uppmärksamhet det amerikanska valet fått. Valresultatet, och Trumps oförutsägbarhet, innebär emellertid flera risker och möjliga konsekvenser för Sverige, skriver Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York.

Publicerad: 9 november 2016, 06:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det kommer, enligt debattören, att uppstå en mycket farlig situation för Sverige i början på januari då Vita Huset töms på gamla medarbetare.

Foto: Mike Segar, TT


Svenska ledande tidningar ger presidentvalet lika mycket uppmärksamhet som amerikanska gör.

Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet sände under valfinalen fler än tio journalister var till USA, vid sidan om de vanliga korrespondenterna, för att bevaka valutgången.

Rader av svenska politiker fanns i USA över valet. En del av dem arbetar för Hillary Clinton, andra super in valatmosfären och försöker importera nya kampanjmetoder.

Flera informationsföretag ordnar gruppresor till USA under valet.

Det var packat på den svenska ambassadens valvaka i Washington. Det var något av ett litet Almedalen. När jag försöker räkna tror jag det är uppåt 500 svenskar som kommer över just för att följa valet på nära håll. (Lika många svenskar som springer New York Marathon.)

Intresset för amerikansk politik beror delvis på att vi befinner oss inom den amerikanska kultursfären. Amerikanska filmer, dokusåpor och kändisar dominerar också i Sverige. Men långt viktigare är den reella påverkan det amerikanska valet har på Sverige.

Och, efter nattens valresultat kommer amerikansk politik att stå i centrum under lång tid.

Är då denna tunga bevakning motiverad? Svaret är dessvärre ja.

Valresultatet, med Trumps oförutsägbarhet, kommer att öka den volatiliteten på börsen, vilket i sin tur påverkar de svenska pensionsspararna.

Än allvarligare är det om Trump skulle hålla löfte att lägga skatt på alla importvaror. Det skulle utlösa en världsomspännande recession.

USA är världens största ekonomi, Sveriges tredje exportland och ett stort importland. Trump är protektionist. För Sverige – som exporterar 50 procent av vår BNP är frihandeln central för vår välfärd.

Vi har också ett intresse av ett USA som inte bygger murar. Svenska företag har stora investeringar i USA och svenskar måste ha möjlighet att komma hit och arbeta. Det kommer att bli svårare.

Av världens 50 främsta universitet är 30 amerikanska. Att svenska studenter och forskare har möjlighet att studera och forska i USA är centralt för Sveriges framtida utveckling.

Allra viktigast är naturligtvis säkerhetspolitiken. Svenskt försvar och den formella alliansfriheten har alltid byggt på att vi i ett krisläge ska kunna få hjälp av NATO. Donald Trump är bestämd på att endast NATO-medlemmar, och kanske inte ens de, skulle kunna få stöd. Dessutom gillar ju Trump – som andra högerpopulister – Putin.

Det kommer att uppstå en mycket farlig situation för Sverige i början på januari. Då töms Vita Huset på gamla medarbetare och den nya, oerfarna, administrationen flyttar in. USA kommer helt enkelt ha mycket låg analys- och beslutsförmåga. Skulle Ryssland ha funderingar på aktioner i Baltikum är detta tillfället.

Valet i USA har alltså mycket stor betydelse för Sverige. Faktiskt större betydelse för Sverige än för USA. Vi har en offentlig sektor som är cirka 50 procent av BNP, USA:s ligger under 30 procent. Delstaterna är starka i förhållande till den federala regeringen. Vem som sitter i Vita Huset är naturligtvis betydelsefullt, men presidentens makt är större utrikespolitiskt än inrikes.

Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev