Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Daniel Forslund lämnar uppdrag i L: ”Jag känner sorg”

Publicerad: 8 april 2021, 11:57

Foto: Rickard Kilström / Kontinent

Efter Liberalernas beslut att öppna för samarbete med SD lämnar Daniel Forslund sina interna roller i partiet. Men stannar på förtroendeuppdragen fram till valet. ”Man byter helt den ideologiska grund som Liberalerna står på”, säger han.


Ämnen i artikeln:

Liberalerna

Daniel Forslund har länge varit en tung profil inom Liberalerna med sin profilering mot digitaliserings- och innovationsfrågor. Men efter valet 2022 lämnar han politiken helt. Bakgrunden är beslutet på Liberalernas partiråd att partiet ska kunna samarbeta och samtala med alla partier, inklusive Sverigedemokraterna. 

– Jag kan inte kompromissa med mina värderingar när det gäller den typen av ideologiska fundament som det här handlar om. För mig är det här inte en sakfråga utan man byter helt den ideologiska grund som Liberalerna står på, säger Daniel Forslund. 

Han är oroad för vilka konsekvenser partiets nya linje kommer att få. 

– Jag tror att det är farligt för svenskt samhällsliv och politik att blicka mot kanten och anpassa sin politik efter kantpartier som har en extrem politik. Då kommer det skapa ett samhälle som jag inte tror på och en riktning som jag inte tror på. 

Redan nu lämnar han de interna uppdrag han har i partiet. Det handlar om förbundsstyrelsen och förbundsledningen för Liberalerna i Stockholm och rollen som ordförande för den nomineringskommitté som ska ta fram partiets riksdagslista i Stockholm. 

Däremot sitter han kvar på sina förtroendeuppdrag fram till valet 2002. Han är gruppledare för Liberalerna i regionstyrelsen, ordförande för regionstyrelsens innovations- och utvecklingsutskott och vice ordförande för regionens forskningsberedning. Dessutom är han ordförande i digitaliseringsberedningen på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. 

– Partiets vägval får konsekvenser för min framtid i partiet. Men jag måste slutföra så mycket jag kan av det jag har startat upp av viktiga reformer som jag vet att sjukvården behöver. Jag känner ett så stort ansvar för dem att jag ändå måste vara kvar en tid för att se till att ro dem i land. Det gäller både rollerna i SKR och i regionen. 

Vad känner du inför det som händer inom Liberalerna där en del lämnar partiet och andra lämnar sina uppdrag?

– Jag känner sorg och är djupt bekymrad för läget både i partiet men också i svensk politik. Jag är väldigt ledsen över den kompromisslöshet som partiledningen visade vid partirådet. Det fanns ingen som helst vilja att läka eller samla partiet. Man avvisade varje förslag till kompromisser eller nyansering av det beslutet som lades. Det var för mig spiken i kistan för mitt förtroende för den här riktningen. 

Hur tror du det kommer att gå för Liberalerna i valet 2022?
– Jag tror att det kommer att bli väldigt tufft att förklara den här linjen för väljarna. Den är väldigt otydlig för mig och många medlemmar. Den är svår att förklara och svår att försvara. Och jag tror att vi får svårt att mobilisera personer som vill driva en valrörelse på det här budskapet.

Vilket parti tror du att du kommer att rösta på i valet 2022?
– Det vill jag nog inte uttala mig om. 

Vad har du fått för reaktioner på ditt beslut?
– De genomgående orden är att man känner respekt och man tycker att det är rakryggat att stå upp för sin inre kompass. Det har varit överväldigande positiv respons på att jag följer mitt hjärta. Det känns fint. 

Vad ska du göra när du lämnar politiken?
– Jag är helt övertygad om att jag vill fortsätta jobba med de frågor som jag har så stort engagemang och en passion för. Innovation, digitalisering och forskning. Det är mina frågor som jag alltid vill jobba med i någon form. Jag har ju tidigare jobbat som opolitisk tjänsteman på departement och myndigheter så det är möjligt att jag söker mig vidare antingen till offentlig sektor eller till näringslivet.

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Liberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev