Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Dags för S att återupprätta gråsossen!”

Det rekordlåga opinionsstödet för S manar till handling för att vända trenden. Pragmatiska lösningar på praktiska problem har alltid varit Socialdemokraternas bästa gren. Det är dags att återupprätta gråsossen, skriver den mångåriga kommunpolitikern Per Lundström (S).

Publicerad: 25 januari 2016, 11:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Socialdemokraterna behöver göra upp med identitetspolitiken, relativismen och snällismen. Det är dags att återupprätta tron på de traditionella och pragmatiska lösningarna i politiken.

Foto: Henrik Montgomery/TT


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaIdentitetspolitik

Socialdemokraterna får rekordlågt stöd i opinionen, nu senast uppgår det till 23,2 procent i Sifos opinionsmätning för januari månad.

Det socialdemokratiska partiet behöver rycka upp sig. Det här är några personliga funderingar i all välmening, med tretton konkreta råd om vad Socialdemokraterna och dess företrädare behöver göra för att vända utvecklingen.

1. Gör upp med identitetspolitiken. Människor är inte bara ”delar av en grupp” eller ”representanter” för en grupp. Alla har ett personligt ansvar och de som företräder partiet gör det för att de är socialdemokrater – inte representanter för en annan ”gruppering” i samhället.

2. Gör upp med relativismen. Tiggare får inte ockupera annans mark bara för att de är fattiga. Barnäktenskap ska inte tillåtas i Sverige. Tafsande män ska bestraffas. Svensk lag ska tillämpas i Sverige oavsett om det är känsligt eller stigmatiserande.

3. Ta initiativet i debatter med tydliga budskap. Att ständigt vara trea-fyra på bollen utan att veta vad man ska göra med den är förödande för förtroendet.

4. S-politik ska inte utgå från att vara motsatsen till SD utan från våra värderingar.

5. Gör upp med kulturen att personliga erfarenheter förvandlas till generella sanningar som har företräde framför statistik och vetenskap.

6. Var osentimental. Vilka företrädare och rådgivare levererar och vilka gör det inte? Behåll de förra och byt ut de senare!

7. Tramsa inte. Förklara inte ett misslyckat valresultat med att ”vår främste motståndare höll ett tal som inte stämde med vad vi ville”. Det är liksom det som är definitionen på en motståndare.

8. Bli mera lyhörd för strömningar bland medlemmarna. Det är för tondövt på många håll i dag.

9. Gör upp med snällismen. Individuell fattighjälp har aldrig tidigare varit S-politik. I stället har generella och kollektiva satsningar setts som bästa sättet att lyfta individen och undvika marginaleffekter.

10. Återupprätta gråsossen! Pragmatiska lösningar på praktiska problem har alltid varit socialdemokraternas bästa gren. Nu skyms problemen av identitetspolitik och relativism och lösningen blir oftast att inte göra något alls eller bara halvhjärtat och hoppas att det löser sig ändå.

11. Våga mer. Att tycka något betyder visserligen att man får motståndare men också att man får anhängare. Den som inte vågar stöta sig med någon blir marginaliserad.

12. Se till att alla ledande företrädare beter sig på ett sätt som allmänheten accepterar. Arrogans och pampfasoner måste tas itu med direkt och bestämt!

13. Ta fram kriskommissionens rapport från 2010/11. Läs den och fundera på vad som egentligen hänt, och agera sedan för att göra om och göra rätt där det behövs. Erkänn misstagen istället för att försöka förklara bort dem!

Fotnot: Texten är tidigare publicerad på skribentens Facebooksida och på Brix Ski Blog.

Per Lundström, kommunpolitiker (S) i Sigtuna mellan åren 1982-2015

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev