Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Dags för kommunalråden att ta makten”

I flera svenska kommuner har den lokala demokratin ersatts av ett tjänstemannastyre, vilket gör att frågor problematiseras och analyseras i det oändliga. En orsak till problemet är den låga status och lön som kommunstyrelsens ordförande ofta har.

Publicerad: 17 augusti 2016, 11:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I flera kommuner har den lokala demokratin ersatts av tjänstemannastyre, anser Bo Frank (M) som vill höja politikernas status.


Ämnen i artikeln:

TjänstemannaansvarKommuner

Som ordförande för kommunstyrelsen i Växjö besöker jag många kommuner och träffar politiker från hela landet. Utvecklingen går åt rätt håll i de flesta kommuner, men det finns också kommuner där jag tyvärr noterat att demokratin har försämrats. I dessa kommuner har den lokala demokratin ersatts av ett tjänstemannastyre. Och i de fall där det handlar om ett akademiskt tjänstemannastyre är det än värre. Frågor problematiseras och analyseras i det oändliga och sammanträden pågår i evighet.

Det finns i dag kommuner där medborgarförslag och motioner kan ta över ett år innan beslut, och det finns kommuner där alla motioner bereds av tjänstemän som sedan skall yttra sig i nästan alla nämnder. Det finns också gott om kommuner där tjänstemän tillåts att ha politiska uppfattningar och att lägga förslag till beslut på motioner och medborgarförslag. Det finns till och med kommuner där politiker blir uppkallade till chefstjänstemän som läser lusen av dem. Ett annat exempel på tjänstemannastyre är tjänstemän som äger budgetprocessen och bestämmer föredragningslistor. Jag har även besökt kommuner där tjänstemännen har partisymboler på sina rum. I andra kommuner frågar kommunstyrelsens ordförande kommunchefen om lov i det mesta, och revisionen är i kommunchefens förlängda arm. Listan kan göras lång.

Varför har det blivit så här?

Det beror på, enligt min uppfattning, allt ifrån kulturskillnader till svagt politiskt ledarskap. Ett problem är den låga status som kommunstyrelsens ordförande har i många kommuner, vilket bland annat yttrar sig att många ordföranden är underbetalda och har en lön som ligger under vad de högsta tjänstemännen tjänar. Kommunstyrelsen ordförande borde ha kommunens högsta lön, då det är där det yttersta ansvaret ligger.

Jag är också bombsäker på att kommuner med svaga politiker har högre kommunalskatt än vad de borde ha.

Det finns gott om teoretiska modeller som visar vad som är politikens uppgift och vad som är tjänstemännens uppgift. Att de flesta kommuner ändå fungerar beror på att där väljer politikerna själva när de vill lägga sig i. Problemet med tjänstemannastyre finns även på statliga departement då vi i dag inte alltid har ministerstyre.

Jag har under alla år sett det som min uppgift att slå vakt om det politiska ledaskapet – och ansvaret.

Kommunstyrelsens ordförande är ytterst ansvarig för allt som händer i kommunen. Då måste man kunna använda hela verktygslådan. Det är dock väldigt sällan som just detta fenomen uppmärksammas. Speciellt svårt är det för partier som sitter i minoritet i kommuner med tjänstemannastyre. Där blir en opposition som vill förändra ofta skottavla för tjänstemän som vill kunna sova lugnt om natten. I den mån det finns någon litteratur som speglar hur kommunerna fungerar i praktiken lyser också dessa frågeställningar med sin frånvaro.

Det är dags för kommunalråden att ta makten i ALLA kommuner!

Bo Frank, (M), Växjö kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TjänstemannaansvarKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev