Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Dags för KD att lämna DÖ

Det är dags att Kristdemokraterna lämnar decemberöverenskommelsen. Och det sker bäst genom att ett beslut om detta tas på partiets riksting om bara några dagar. Väljarna ska kunna veta att när de röstar på Kristdemokraterna så kommer våra företrädare kämpa för de kristdemokratiska värderingarna.

Publicerad: 5 oktober 2015, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

En fungerande demokrati förutsätter legitimitet. Och den legitimiteten saknar decemberöverenskommelsen.


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaDÖ - rätt eller fel?

Decemberöverenskommelsens (DÖ) förespråkare hävdar att detta var det minst dåliga av alla andra dåliga alternativ. Förespråkarna hänvisar också till faktumet att landet måste styras. Problemet med denna argumentation är att den för väldigt många av de borgerliga väljarna upplevs som irrelevant och osaklig. Vidare så hävdar en del av förespråkarna att detta är vad som krävs för att Alliansen ska hålla samman.

Avseende det första påståendet så är det rent principiellt ett osakligt påstående, då det alltid inom politiken finns fler alternativ än ”alla”, även om vi själva som politiker vid ett bestämt läge enbart ser vissa alternativ. Utifrån just dessa alternativ kan man möjligtvis argumentera för att till exempel DÖ är det bästa alternativet.

Det andra argumentet är lika förkastligt då det i praktiken enbart hävdar något som är självklart. Alla inser att landet måste styras – frågan är bara om det måste vara en S och MP-regering? Det kan trots allt finnas andra alternativ som har bättre förmåga att leda landet.

Det tredje argumentet är riktigt spännande. Det finns uppenbarligen fortfarande borgerliga politiker som utgår ifrån att Socialdemokraterna är normen inom den svenska politiken. Det var så en gång i tiden men i och med Alliansens inträde på den politiska arenan så förlorade (S) sin hegemoni. Ett nej till DÖ betyder därför inte med automatik att exempelvis Folkpartiet och Centern kryper upp i sossarnas knä. Tvärt om, ett nej till DÖ hade snarare tvingat Miljöpartiet att ta ställning till hur landet skall styras - eller vill MP att landet kastas in i ett kaos där Sverigedemokraterna får ett större politiskt inflyttande än i dag?

För egen del anser jag att DÖ-förespråkarna hittills inte har lyckats förklarat varför just DÖ är höjden av politisk klokskap. Ännu mindre förståeligt blir DÖ med tanke på årets budgetprocess, där alla fyra allianspartierna har återgått till den klassiska arbetsordningen med att lägga egna budgetförslag i riksdagen och därefter rösta på den egna budgeten.

DÖ har således redan i praktiken avskaffats. Men på samma sätt som vi redan har avskaffat den svenska neutralitetspolitiken så tiger vi om det inför våra medborgare.

Först står politiker på en presskonferens och meddelar att man numera är överens om att man skall ge makten till en minoritet, trots att minoriteten (S och MP) inte har vunnit valet och trots att de inte har stöd för sin politik i riksdagen. Därefter kryper man ur uppgörelsen genom ytterligare taktiserande i riksdagen. Denna typ av krumbukter leder enbart till mer politikerförakt.

Väljarna har rätt att veta att när man röstar på Kristdemokraterna så kommer vi att kämpa för de kristdemokratiska värderingarna.

Decemberöverenskommelsen och alla turer runt den leder tyvärr till att våra väljare kommer att känna en berättigad oro avseende våra egna ambitioner. För egen del anser jag därför att vi skall stödja de motioner på KD:s riksting som vill att Kristdemokraterna lämnar DÖ.

En fungerande demokrati förutsätter demokratisk legitimitet och den legitimiteten blir större utan decemberöverenskommelsen.

Magnus Jacobsson, förbundsordförande KDU 1996-99, riksdagsledamot 1998-02, oppositionsgruppledare Uddevalla 2002-06, kommunalråd 2007-15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev