söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Då kan det bli folkomröstning om antalet kommunalråd

Publicerad: 9 februari 2023, 11:55

Birgit Birgersson-Brorsson vill att en eventuell folkomröstning hålls 2024, bland annat av omsorg om personalen. Foto: MAGNUS LEJHALL

Den folkomröstning som Sverigedemokraterna i Sölvesborg vill ha om antalet heltidsarvoderade politiker kan hållas först nästa år. Det säger kommunalrådet Birgit Birgersson-Brorsson (S).

Ämnen i artikeln:

PolitikerSDSverigedemokraternaArvodenFolkomröstning

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Att kombinera en eventuell folkomröstning med valet till Europaparlamentet 2024 är den bästa lösningen, anser kommunstyrelsens ordförande. 

– Då finns allt riggat för ett val och då är det mycket enklare. Dessutom tycker vi att vår personal här i kommunhuset har jobbat väldigt mycket inför det senaste valet och vi vill inte slita på dem onödigt mycket, säger Birgit Birgersson-Brorsson till SR P4 Blekinge. 

Sölvesborg har nu två heltidsarvoderade politiker i stället för som tidigare en. Ändringen skedde efter att koalitionen med Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och det lokala SoL-partiet stängde SD:s skyltfönster i Blekinge och Louise Erixson fick lämna posten som kommunstyrelseordförande. 

Sverigedemokraterna är kritiska till att det blivit fler arvoderade politiker och har startat en namninsamling om att folkomrösta om hur många de ska vara. Enligt P4 Blekinge har SD hittills fått ihop cirka hälften av de 1 400 namnunderskrifter som krävs. 

LÄS MER: Forskarråd: Ge fullmäktige makt att säga nej till folkomröstningar  

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev