Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Chefer måste tåla medial granskning

Granskning är en av journalistikens viktigaste uppgifter, även när den är obehaglig för den som blir synad. Att chefer blir rädda är inte ett argument för att avstå motiverad granskning, replikerar Kerstin Neld och Unn Edberg på Sveriges Tidskrifter.

Publicerad: 18 november 2013, 10:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Medier

Mats Olin, Timbro medieinstitut riktar på Dagens Samhälles debattsida 13 november kritik mot nomineringen av Fredrik Emdén, Chef, till Tidskriftspriset i kategorin Årets Journalist. Kritiken handlar om att Emdén skrivit flera cheftester, en artikelkategori som Mats Olin ogillar. Bland annat hänvisar han till en granskning av Poolias vd Monika Elling som senare ledde till hennes avgång (som märk väl Fredrik Emdén inte skrivit). Olin hävdade med stöd av en SNS-rapport att denna granskning var ett exempel på att medierna allt oftare agerar ”moralisk domstol”.

Sveriges Tidskrifter står bakom Tidskriftspriset, vars nominerade utses av fristående jurygrupper. I detta fall leddes juryns arbete av Lars Adaktusson. Vi anser att Fredrik Emdén är väl värd sin nominering. Granskning är en av journalistikens viktigaste uppgifter, även när den är obehaglig för den som blir synad. Att chefer blir rädda är inte ett argument för att avstå motiverad granskning.

Högste chefens ledarskap har en enorm påverkan på anställda, företag och samhälle. Tidningen Chefs tester sker utifrån åtta tydligt uppställda kriterier som exempel beslutsfattande, rekrytering, konflikthantering och kommunikation. Vid den aktuella granskningen hade Chef talat med extra många källor eftersom kritiken var så hård. Över 30 nuvarande medarbetare, tidigare medarbetare och chefer gav samma bild. Det är en granskning värd att göra.

Till sist ett par rena faktafel i Mats Olins artikel: Jo, Monika Elling gavs möjlighet att bemöta kritiken och företagets resultat redovisas också i artikeln (en tydlig nedgång i såväl omsättning som lönsamhet).

Fotnot: Det blev till slut Staffan Heimerson och Niclas Hammarström, Magazine Café som fick utmärkelsen Årets Journalist vid Tidskriftsgalan.

Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter

Unn Edberg, ordförande Sveriges Tidskrifter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Medier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev