torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Centerpartiet vill införa ”platsmiljard”

Publicerad: 4 februari 2022, 10:48

Centerpartiets ledare Annie Lööf på fredagens presskonferens i samband med partiets kommundagar. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Centern (C) vill satsa på fler vårdplatser på landets sjukhus. Därför föreslår partiet en ”platsmiljard”.

Ämnen i artikeln:

CenterpartietSDSverigedemokraterna

Trots enastående insatser har pandemin både satt ljuset på och förvärrat problem som fanns redan innan, anser C-ledaren Annie Lööf. 

– Bristen på vårdplatser är en sådan sak, säger hon.

Hon presenterade förslaget i ett tal på C:s digitala möte för partiets kommun- och regionpolitiker.

C vill att staten avsätter en miljard kronor. De sjukhus som klarar målet om maximalt 90 procent beläggning i genomsnitt ska få ta del av de pengarna.

– Det blir en morot för att anställa mer personal och förbättra arbetsvillkoren för att få fler att stanna kvar, sade Lööf.

C ser också möjlighet för regionerna att nå målet om maximalt 90 procents beläggning genom att ge mer vård utanför sjukhusen, till exempel genom att satsa på mobila vårdteam eller utvecklad hemsjukvård.

C vill även satsa 200 miljoner kronor på att utöka det statliga bidraget till karriärtjänster för sjuksköterskor, men även utvidga tjänsterna till att också gälla undersköterskor.

Lööf tog i sitt tal även upp böndernas ekonomiska situation.

– Över hela Sverige går bönderna på knäna. Skyhöga kostnader på allt ifrån foder och gödsel till el och bränsle slår stenhårt mot vårt svenska lantbruk, sade hon.

C har i riksdagen föreslagit en nödmiljard till bönderna redan i vår och partierna i finansutskottet är överens om att titta på behovet om ett akut stöd.

Lööf varnade för utslagna lantbruk och mänskliga tragedier om inte bönderna får hjälp.

– Utan våra bönder stannar Sverige. Det kommer ta år att bygga upp igen. Om det ens är möjligt, sade C-ledaren.

Lööf talade också om ”skenande elpriser” och el ”som inte räcker till åt alla”. Hon upprepade Centerns förslag på en ny energiöverenskommelse mellan riksdagens partier.

Talet inleddes med säkerhetsläget och Rysslands militära upptrappning längs gränsen mot Ukraina.

– Nu är tid för samling och för handlingskraft. Nu behöver vi stärka det svenska totalförsvaret och samhällets motståndskraft, sade Lööf.

C vill att regeringen kallar samman försvarsberedningen, där riksdagspartierna ingår.

Lööf passade också på att angripa Sverigedemokraterna för att inte tydligt markera mot Rysslands och president Putins agerande.

– Där fladdrar Sverigedemokraterna hit och dit som lakan på en tvättlina, sade hon.

– Vi kommer aldrig sluta påminna om Sverigedemokraternas värderingar. Om hur de vill ta Sverige i helt fel riktning. Mot intolerans och splittring.

Lööf pekade också på att Centern angripits av politiska motståndare för att söka breda samarbete i den politiska mitten och försvarade det vägvalet.

– Den vägen är rätt också för Sverige, sade hon.

Peter Wallberg/TT

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev