Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Centerpartiet i fritt fall

Publicerad: 21 november 2012, 11:00

Ett dystert facit, kan Annie Lööf (C) konstatera efter sitt första år som partiledare.

Foto: Rickard Kilström

Centerpartiet drabbas av rena raset i en bred undersökning av vilket parti som har den bästa politiken i 25 tunga frågor. C hamnar sist – klart efter KD.


I 23 av 25 grenar får Centerpartiet sämre resultat
än för ett år sedan. Det är den klart största minskningen bland de åtta riksdagspartierna.

Centerpartiet får bottenbetyg även i sin bästa gren, miljö/klimat. Inget annat parti har i dag så svagt stöd av väljarna i den fråga som respektive parti är starkast på i väljarnas ögon.

Men också i den bästa centerfrågan får flera andra partier högre siffror, trots att C innehar ministerposten. Miljöpartiet utklassar Centern, med nästan fyra gånger så hög uppskattning för miljöpolitiken bland väljarna. Det är opinionsföretaget Novus som ställt frågan till ett representativt urval av svenskarna: ”Vilket parti tycker du har den bästa politiken i nedanstående frågor?”. (Se frågorna i grafiken till vänster.)

Anmärkningsvärt är att Sverigedemokraterna, som ofta betraktas som ett enfrågeparti, får högre siffror än Centerpartiet på en rad områden.
Det gäller inte bara invandring/integration, utan också landets ekonomi, sysselsättning, skola, sjukvård, barnomsorg, äldreomsorg, familjepolitik och fördelningspolitik.
– Centerpartiet har både identitetsproblem och problem med profileringen inom regeringen, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Han gör en snabb analys av partiets dilemman:

■ Ett landsbygdsparti som mer och mer tappat landsbygdsperspektivet.
■ Ett från början antiliberalt parti som i dag ”vill framstå som det mest liberala”.
■ Ett parti som under sin storhetstid ägde miljöfrågan och som i dag är oförmöget att konkurrera med Miljöpartiet trots miljöministerposten.
■ Ett parti som driver en konsekvent företagsvänlig politik och som innehar näringsministerposten, men tvingas bevittna hur företagarna föredrar Moderaterna.

Hur stort är partiledaren Annie Lööfs ansvar? Krisen handlar delvis om ett ledarskapsproblem, enligt Tommy Möller, Annie Lööf ”har haft svårt att etablera sig”. Men han understryker att Centerns nedgång är en långsiktig trend.
– Jag tror att Annie Lööf sitter säkert över nästa val. Det är osannolikt både att hon avsätts och att hon själv skulle välja att avgå.

De centerpartister som Dagens Samhälle varit i kontakt med talar om ett orubbat stöd för partiledaren.
– Stödet är väldigt starkt över hela landet, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

– Siffrorna är inte hennes fel, hon står för ett fantastiskt ledarskap, tycker Mari-Loui–se Wernersson, kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg och ordförande i partiets kommunala sektion.

– Alla förstår att det handlar om vad vi gör allihop, inte bara vad partiledaren gör, konstaterar Sofia Jarl, kommunalråd i Gagnef, ett av de starkaste centerfästena (nästan 33 procent i valet).

Det finns ett uppenbart tålamod med raden av dystra opinionssiffror för Centerpartiet. Man hänvisar till pågående arbete med nytt idéprogram och förnyelse av organisationen.

Michael Arthursson pekar på en ändrad strategi när den nya partiledningen tillträdde.
– Nu jobbar vi långsiktigt med ett hållbarhetsperspektiv på alla frågor i stället för att lyfta fram ett par profilfrågor. Ett problem har varit att det saknats sammanhang i centerpolitiken.

Han talar om en stark kamp­anda i partiet trots det pressade läget.
– Det är inte deppigt. Men visst är folk bekymrade och oroliga.

I valet 2010 fick Centerpartiet 6,6 procent. I de senaste opinionsmätningarna är stödet i genomsnitt 4,6 procent. I en längre intervju i Dagens Samhälle i våras deklarerade Annie Lööf:
– Min ambition är att Centern ska bli det dominerande borgerliga partiet före år 2020.

Fotnot: Observera att procentsatserna för respektive parti inte är att likställa med opinionssiffror, då 47 procent har svarat "Vet ej" på frågan om vilket parti de anser ha den bästa politiken i de 25 frågorna.

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 41, 2012

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev