Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Centerns grund är en jordnära liberalism

Aparta ytterlighetsfrågor som vi aldrig kommer driva har dominerat idébatten inom Centern. Men vår grund är den rakt motsatta, en jordnära och folklig liberalism som förenar rättvisa med egenmakt, skriver tre ledande centerpartister.

Publicerad: 18 januari 2013, 13:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Centerpartiet har en viktig uppgift att driva på alliansen. Vi har ett omfattande jobbpaket för att göra det lättare att anställa och stärka Sveriges konkurrenskraft i ett läge av global ekonomisk kris. Vi driver på i klimatomställningen.

Idéprogramsgruppen presenterade sitt förslag innan jul, och nu ska förslaget förädlas av medlemmar, partistyrelse och stämman i mars. Partiet är en äkta folkrörelse, där partiledaren inte dikterar ändringarna i ett programförslag utan det är de förtroendevalda som beslutar. Detta är politik när den är som bäst, en fri, demokratisk diskussion om ideal och principer. Partiledningens önskan var att inte behöva gå in och styra diskussionen tidigt, utan att samla upp åsikterna till vårt förslag till stämman. Det som kommit att dominera bilden är aparta ytterlighetsfrågor, exemplifierat med månggifte, förändrad arvsrätt och skolplikt. Frågor som vi aldrig har drivit och inte heller kommer att driva. En punkt nås då ett slags streck måste dras i debatten för att inte oklarhet ska skapas.

Centerpartiet är liberalt. Vi är decentralister. Vi har våra rötter i de självägande böndernas kamp för frihet och rättvisa. Partiet grundades för drygt hundra år som ett upprop för de eftersattas rätt mot överheten. Det moderna Centerpartiet formades i samband med ATP-striden och partiprogrammet 1959, med ökat fokus på individuella val, miljö och decentralisering. Inget parti är så tydligt mot regleringar och socialism och har en så grundmurad tro på människors behov av att kunna forma sin egen tillvaro.

Låt oss inskärpa med all tydlighet; vi är inte och kommer aldrig att bli libertarianer, eller ”nyliberaler” som det ofta kallas. Vi tror på ett gemensamt ansvar för att ge alla maximala chanser i livet, för att utjämna de orättvisor som arv och uppväxt skapat. Läraren som öppnar världar av kunskap åt elever från hem utan studievana, terapeuten vars rehab hjälper den sjuke att stå på benen, kommunalrådet som lockar företag till kommunen – de är fundamentala hjältar i Centerpartiets värld.

Det gemensamma ansvaret låter sig inte bara delegeras till byråkrater. Därför är centerpartister föreningarnas, kooperationernas, biståndsorganisationernas, företagarföreningarnas, studieförbundens och friskolornas ryggrad varthän du vänder dig. Makt måste decentraliseras till den nivå där människor kan påverka. Den jämlika skolpengen, vårdpengen och arbetsförmedlarpengen är vår nyckel för att förena rättvisa med egenmakt.

Det är från Maramö och hundratals liknande orter som vi hämtar kraft och idéer. Där är det självklart att både ta för sig och att bry sig om andra. Det är grunden i den folkliga och jordnära liberalism som är Centerpartiet.

Anders Åkesson, riksdagsledamot (C), Kalmar län, Trafikutskottet

Annika Qarlsson, riksdagsledamot (C), Västra Götaland

Stefan Tornberg, ordförande (C) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev