Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Centern vågar leta nya vägar in i framtiden

I helgen samlas över 900 Centerpartister för framtidsstämma i Upplands-Väsby utanför Stockholm. Tillsammans ska vi fastställa Centerpartiets nya framåtsyftande och moderna idéprogram.

Publicerad: 22 mars 2013, 09:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

När förslaget till idéprogram presenterades i slutet av december orsakade det en debatt som saknar motstycke i modern politisk historia. Debattklimatet var lika intensivt internt som externt. Helt plötsligt diskuterade hela Sverige programgruppens förslag kring arvsrätt, äktenskapslagstiftning och plattare skatt.

Men detta var bara några av programgruppens förslag. Ett förslag som tagits fram med ett tydligt uttalat uppdrag att våga tänja på gränserna och tänka nytt. Förslaget till idéprogram innehöll många kloka tankar och idéer, men tyvärr föll mycket av det kloka i glömska av den kaotiska debatt som följde.

I det förslag som stämmoombuden nu samlas kring på framtidsstämman har de tidigare kontroversiella förslaget blivit till ett framåtsyftande och modernt idéprogram.

Centerpartiet sätter fokus på en modern decentralisering: ”Genom att decentralisera makt och inflytande i frågor som arbetsmarknads-, infrastruktur-, och tillväxtpolitik kan invånarna regionalt få råda över viktiga framtidsfrågor.”

Vi tar klimathotet på allvar och vi tänker ta vårt ansvar att hitta hållbara lösningar: ”Sverige har möjlighet och skyldighet att inom mindre än en generation bli ett samhälle med hundra procent förnybar energi, helt fritt från fossil energi.”

Skrivningarna är två förslag i vårt nya idéprogram som knyter an till Centerpartiets historiska politiska position som ett grönt, decentralistiskt och entreprenörsdrivet alternativ i svensk politik. Förslagen visar också att vi är ett parti som vågar leta nya vägar in i framtiden.

Arbetet kring idéprogrammet har tills nu varit en process för att hitta en grund att stå på. Det är nu det riktiga arbetet börjar. Det är vårt ansvar att skapa klok sakpolitik från grunden vi nu står på.

Som kommittéordföranden och lokala företrädare för Centerpartiet tänker vi göra det vi kan i detta arbete, och utifrån det intresse som förslaget väckte i januari borde vi vara många centerpartister som vill vara med och hjälpa till.

Fotnot: Undertecknare är alla kommittéordföranden vid Centerpartiets Framtidsstämma i Upplands-Väsby.

Carola Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande (C) Sala

Mattias Larsson, Centerpartiet Västerbotten

Lena Reyier, oppositionsråd (C) landstinget i Dalarna

Johan Örjes, Centerpartiet Uppsala

Catrin Mattson, Centerpartiet Stockholm

Daniel Bäckström, Centerpartiet Värmland

Harald Lagerstedt, Centerpartiet Halland

Gunilla Druve Jansson, Centerpartiet Skaraborg

Stefan Bergström, Centerpartiet Sundbyberg

Ann-Mari Nilsson, Centerpartiet Jönköping

Sven Tornberg, Centerpartiet Norrbotten

Ann Petersson, Centerpartiet Kalmar

Lars Thomson, Centerpartiet Gotland

Henrik Oretorp, kommunråd (C) Halmstad

Christer Jonsson, Centerpartiet Kalmar

Tomas Mörtsell, Centerpartiet Västerbotten

Karin Örjes, Centerpartiet Dalarna

Maria Nilsson, Centerpartiet Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev