måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Centern och MP har fallit i samma vargfälla

Den ultranationalistiska fascistorganisationen Grå Vargarna är inte vilken organisation som helst. De har djupa islamistiska rötter och har ofta använt våld mot meningsmotståndare. I sin iver att visa upp sin mångfald och tolerans har både Centerpartiet och Miljöpartiet öppnat dörren på glänt för personer med koppling till organisationen.

Publicerad: 24 augusti 2018, 12:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

CenterpartietMiljöpartietLiberalernaExtremismRiksdagsval

I onsdags (22/8) uteslöt uteslöt Centerpartiet i Göteborg med omedelbar verkan sin toppkandidat Mikail Yuksel som är andranamn på riksdagslistan efter partiledaren Annie Lööf.

Anledningen till uteslutningen är att Yuksel har kopplingar till den turkiska högerextrema och islamistiska organisationen ”Grå Vargarna”. Han har också anklagats för att inför svenska riksdagsvalet ha fått stöd av den folkvalde alltmer auktoritäre presidenten Recep Tayip Erdogan vilket samhällsdebattören Kurdo Baksi skrev om i Expressen i förra veckan.

Det finns dock ett aber med denna uteslutning. Det är försent. För Yuksel kan enligt valreglerna inte strykas ur partiets riksdagslista, så kort tid innan valet. Det innebär att en röst på centerpartiet i Göteborg är en röst på att Yuksel kommer in i riksdagen och att han kan sitta där i fyra år utan att Centern kan göra något åt saken. Han har också meddelat att han inte har för avsikt att dra tillbaka sin kandidatur och att om han kommer in i riksdagen kommer starta ett nytt parti.

Det allra mest anmärkningsvärda måste ändå vara partisekreteraren Michael Arthursson motivering till uteslutningen:

”Igår (tisdag) fick vi kännedom att han har en mycket starkare koppling till den högerextrema organisationen Grå Vargarna än vad vi tidigare haft kännedom om.”

Om man från Centerpartiet kände till att det fanns ens den minsta koppling till Grå vargarna, borde inte det ha ringt en varningsklocka hos Centerpartiet långt tidigare? Inte minst med tanke på att Miljöpartiets tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan till slut fick lämna regeringen eftersom han haft kopplingar till samma organisation.

Grå vargarna är inte vilken organisation som helst. Det är en ultranationalistisk fascistorganisation med djupa islamistiska rötter som ofta använt våld mot meningsmotståndare. De anklagas ligga bakom flera hundra mord mot meningsmotståndare, de vill ha ett Turkiet fritt från kurder och andra minoriteter och de har en unken kvinnosyn.

Både Centerpartiet och Miljöpartiet har fallit i samma fälla, nämligen att de, i sin iver att visa upp sin mångfald och tolerans för andra kulturer, öppnat dörren på glänt för personer med tvivelaktiga bevekelsegrunder. De riskerar därmed att infiltreras av företrädare som har antidemokratiska åsikter.

Så sent som i höstas uteslöt Centern, Ebtisam Aldebe efter att hon som nämndeman i Solna tingsrätt velat fria en man som misshandlat sin fru, eftersom hon ansåg att frun borde ha rett ut det med sin man och familjen i stället för att gå till polisen Aldebe. I fallet Aldebe har partiet dessutom känt till hennes åsikter länge. Redan för tolv år sedan ville hon införa särlagstiftning i form av sharialagar för muslimer i Sverige. Trots det har hon kunnat fortsätta som förtroendevald ända fram till i våras.

Inget parti, inte ens mitt eget, är fredat mot medlemmar som har antidemokratiska värderingar, eftersom vem som helst är välkommen att gå med i ett politiskt parti. Men partierna måste ha en så pass stark internkontroll och beredskap att de kan agera omedelbart vid minsta misstanke om värderingar som går i strid med grundläggande demokratiska värderingar.

När partierna inte håller rent framför egen dörr så spär det på fördomar mot alla invandrare, som kollektivt stämplas för att stå bakom den här typen av unkna värderingar. När det i själva verket handlar om en liten minoritet.

Jag är livrädd för Grå Vargarna som även utsatt delar av min släkt, min familjs vänner och bekanta för ett helvete i Turkiet. Bara tanken på att jag skulle kunna bli bänkgranne med Yuksel i kammaren efter valet gör mig mörkrädd.

I en tid när den liberala demokratin är hotad behöver vi varken mer polarisering eller extremism i Sveriges riksdag. I stället behöver vi tillsammans försvara friheten.

Gulan Avci, integrationspolitisk talesperson Liberalerna och riksdagskandidat Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev