Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

C: Står regeringen verkligen bakom Reepalus förslag?

Sällan har en utredning blivit så sågad som den Ilmar Reepalu just presenterat. Och vi i Centerpartiet kräver tydliga svar från regeringen. Vill man verkligen stänga ner fungerande vårdcentraler och friskolor?

Publicerad: 10 maj 2017, 08:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Till och med i de egna leden har regeringen stött på motstånd, skriver debattörerna. Foto tv: Fredrik Sandberg/TT


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenCenterpartietIlmar ReepaluVinsttak i välfärden?

På tisdagen lämnade det tidigare S-kommunalrådet Ilmar Reepalu slutligen över en av de mest omtalade, och mest kritiserade, utredningarna i svensk politik på väldigt länge – den så kallade välfärdsutredningen. Redan i slutet av förra året presenterades ett delbetänkande där det stod klart att Reepalus förslag i praktiken innebär ett vinstförbud för privata välfärdsföretag. Det skulle innebära att tusentals skolor, vårdcentraler och äldreboenden skulle få väldigt svårt att fortsätta sina verksamheter. Många av dem skulle tvingas stänga för gott.

Är detta regeringens svar på problemen med växande köer och sämre tillgänglighet i vården, att avveckla stora delar av välfärden och stänga ned vårdcentraler över hela landet? Är det så regeringen vill förbättra den svenska skolan och höja elevers kunskap, genom att bomma igen välfungerande friskolor runtom i Sverige? För det blir nämligen konsekvensen av utredningens förslag.

Och det handlar inte om gigantiska koncerner som regeringen ofta vill påskina. Tvärtom, de som påverkas är till största delen småföretag. Mer än 8 av 10 av företagarna inom den fristående grund- och gymnasieskolan driver bara en skola. Inom vård och omsorg har 87 procent av företagen under 10 anställda. Reepalus förslag kommer att innebära att färre vågar tro på sin idé, att färre satsar tid och energi på att utveckla och förstärka välfärden. Det i sin tur leder till sämre kvalitet och inte minst en sämre tillgänglighet.

Förslag som innebär att staten tar bort möjligheten för svenskar att välja skola till sina barn eller äldreboende till sin sjuka mor undkommer förstås inte hård kritik. Sällan har en utredning blivit så sågad. En lång rad tunga remissinstanser, bland annat Riksrevisionen och Konkurrensverket, har kritiserat utredningen.

Inte heller landstingen har jublat. Bara 2 av Sveriges 21 landsting har ställt sig bakom förslaget. Till och med i de egna leden har regeringen stött på motstånd, med hård kritik från socialdemokrater och miljöpartister runtom i landet.

Från de ansvariga politikerna på riksnivå har det inte varit lika klara besked. Inom loppet av en vecka svängde Socialdemokraterna två gånger. Först skulle man bara slåss mot vinsterna i skolan, meddelade den ansvarige ministern Ardalan Shekarabi. Men beskedet ledde till intern kritik och Vänsterpartiet hotade med att bryta budgetsamarbetet, varpå Stefan Löfven några dagar senare meddelade att vinstbegränsningen ska gälla hela välfärden.

Tiden för den typen av hantering av en så viktig fråga är förbi. Nu ligger utredningen på regeringens bord. Stefan Löfven måste sätta ner foten och ge ett tydligt besked. Vill han verkligen förbjuda privata alternativ i välfärden? Är han beredd att möta de hundratusentals människor som kommer att drabbas om regeringen går vidare med Ilmar Reepalus förslag?

Elever, föräldrar, patienter, äldre och anhöriga runtom i hela Sverige förtjänar ett svar.

Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson (C)

Mari-Louise Wernersson, ordförande kommunala sektionen (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev