fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

C-stämman: Partiledningen vann om friskolorna

Publicerad: 27 september 2021, 07:41

Det blev inget gehör för köförbud eller begränsning av vinstuttag för friskolor på Centerstämman. Foto: Mostphotos, TT

Centerledningen slapp avgörande bakslag på Centerstämman även om man kom undan med blotta förskräckelsen i vissa frågor. En radikal omläggning av skolpolitiken som hade ändrat majoritetsförhållandena I riksdagen uteblev.

Ämnen i artikeln:

Vinster i skolanCenterpartietFriskolor

Det fanns inför Centerstämman tecken på att den politiska kartan skulle ritas om i svensk skolpolitik. Att Centern skulle ändra majoritetsförhållandena i riksdagen i synen på köer till och vinster i friskolorna.

Men efter intensiv debatt på stämman slapp partiledningen radikala omläggningar av politiken. Debatten om slopade köer till friskolorna såg ut att gå emot partiledningen, men slutade ändå med att stämman slöt upp bakom partiledningens linje att behålla köerna om än i begränsad form.

Partiets linje numera är att man bara får köa till hälften av platserna till en skola och bara tre år före skolstart. Någon vinstbegränsning för friskolorna blev det inte.

Partiet vill däremot se ett nytt resursfördelningssystem, att skolvalet blir obligatoriskt och att kommunens ansvar för att ordna grundskola till alla elever breddas till att inkludera även friskolor.

Den enda stora överraskningen för partidningen kom på lördagen strax före stämmofesten och handlade om hur man ska agera i kyrkovalen.

Stämman beslutade överraskande att man nu ska utreda om partiet ska sluta ställa upp som parti i kyrkovalen och ersättas av en fristående organisation med koppling till partiet, något andra borgerliga partier redan gjort.

En annan fråga som såg ut att gå partiledningen emot var förbudet mot icke-medicinsk omskärelse av pojkar som stämman antog 2019. Nu beslöt stämman att gå på partiledningens hållning att ta bort förbudet.

Ett beslut som däremot gick emot partiledningen var att stämman vill att Socialstyrelsen ska ändra på reglerna för bloddonationer, så att homosexuella män inte ska ha särskilda regler.

Stämman beslutade i övrigt att minimistraffet för köp av sexuell handling ska höjas och minst vara fängelse, vilket även var partistyrelsens förslag.

Stämman vill också ha en högre straffskala för sexualbrott i allmänhet. Domare och nämndemän ska genomgå sexualbrottsutbildning för att få döma i sexualbrottsmål.

Owe Nilsson/TT

Läs mer: Friskolestrid väntar på C-stämma: ”Skolpengen ska gå till dem den är till för” 

Läs mer: Friskolor välkomnar C-förslag: ”Noterbart att de inte rör skolpengen”

Fakta: Urval av beslut på stämman

- Det ska bli svårare att ändra grundlagen, genom krav på kvalificerad majoritet vid riksdagsbeslut om grundlagsändring med två ordinarie val.

- Domstolarnas oberoende ska stärkas och skyddas.

- Skatten sänks för småföretagen via sänkta arbetsgivaravgifter och att förenklingsregeln inom 3:12 höjs och regelverket förenklas.

- En kraftig skattesänkning med fokus på de med låga och medelhöga inkomster genomförs.

- Hemkommunens ansvar för att ordna grundskola till alla elever breddas för att inkludera även fristående skolor. Ett obligatoriskt aktivt skolval införs i hela landet.

- För fristående skolor får även kötid användas med begränsad tid att ställa i kö tre år före skolstart till max 50 procent av platserna.

- Äldre ska inte ständigt behöva möta nya människor i äldreomsorgen. Målet bör vara max tio medarbetare per hemtjänsttagare.

- Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram nya riktlinjer kring bloddonationer som bygger på riskbeteenden och inte på sexuell läggning.

- Hanteringen och finansieringen av nätläkare ska stramas upp.

- En ny översyn av föräldraförsäkringen för ökad jämställdhet.

- Miljöorganisationer bör inte få överklaga skyddsjaktsbeslut om varg.

- Partiet ska sluta ställa upp som parti i kyrkovalen och ersättas av en fristående organisation med koppling till partiet.

 

Källa: Centerpartiet

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev