tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”C:s privatiseringsagenda går före medborgarna”

Biblioteken har ett otroligt viktigt demokratiuppdrag. Det måste vara överordnat privata aktörers möjlighet att tjäna pengar, skriver företrädare för Socialdemokraterna.

Publicerad: 16 november 2018, 09:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bibliotek ska vara en fristad.

Foto: Lisa Sundström/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

BibliotekPrivat driftStockholmKulturSocialdemokraternaCenterpartiet

Slutreplik. Det prestationsbaserade ersättningssystem som Nacka tidigare har haft på sina bibliotek mötte med rätta kraftig kritik bland annat från dess egna bibliotekarier. Så det är bra att Centerpartiet i Nacka nu inte vill kännas vid det. Hans Peters (C) hävdar att privatiseringen av kommunens bibliotek inte genomförts för att spara pengar. Gott så. Men att kvaliteten på biblioteket Dieselverkstaden skulle ha ökat på grund av privatiseringen stämmer inte. Dieselverkstaden var under kommunal drift, fram till 2013, ett av Sveriges mest populära och välbesökta bibliotek.

Den stora skillnaden är att en del av Nackabornas gemensamma skattemedel idag lämnar verksamheten för bolagsvinst och att det uppstår nya byråkratiska hinder att utveckla verksamheten. Det är heller inte särskilt utvecklade att biblioteken inte längre samverkar för besökarnas bästa utan istället konkurrerar med varandra. Att anta att utbudet riskerar att påverkas om en partisk aktör tillåts styra vad som ska köpas in och lånas ut verkar nog logiskt för de flesta.

Våra bibliotek har ett otroligt viktigt demokratiuppdrag och det måste vara överordnat privata aktörers möjlighet att tjäna pengar. Att den nya borgerliga majoriteten i Stockholms stad nu också visar intresse för att privatisera driften av biblioteken visar återigen på hur deras ideologi går före invånarnas behov.

”Det var som en fristad, en paus från omvärlden. Här rådde helt andra regler: full returrätt, inget kvittotvång, evigt öppet köp. Se dig omkring, plocka på dig hur många historier som helst, låna hem dem och testa, slut ögonen, lämna dig själv, släpp etnicitet, kön, språk, sexuell läggning, tid.” Så sa Jonas Hassen Khemiri om biblioteken när han tog emot Aniarapriset. Han fångar som få andra det fantastiska med en plats där alla människor har fri tillgång till bildning och läsning.

Socialdemokratin är en frihetsrörelse som vill ge människor makten över sin vardag och sin framtid. Därför måste människan sätts i främsta rummet istället för systemet eller leverantören.

Lawen Redar, gruppledare (S), kulturutskottet riksdagen

Emilia Bjuggren, oppositionsborgarråd (S) Stockholm

Khashyar Faramanbar, oppositionsborgarråd (S) Nacka

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev