Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

C: Reepalus feministiska analys håller inte

Det är för oss anmärkningsvärt att Sveriges självutnämnda feministiska regering vill införa en vinstbegränsning i en bransch där majoriteten som jobbar och driver företag är kvinnor.

Publicerad: 18 november 2016, 09:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I stället för förbud mot vinster bör fokus ligga på kundnöjdhet, kvalitetskrav och skarpare tillsyn.

Foto: Drago Prvulovic, TT


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminismCenterpartietIlmar ReepaluVinstförbudVinsttak i välfärden?

Ilmar Reepalus betänkande om välfärdsutredningens har fått titeln ”ordning och reda i välfärden”. En underrubrik hade kunnat vara ”på bekostnad av kvinnors företagande”. För precis så illa är det. Men det låtsas man naturligtvis inte om. Av mer än 800 sidor text ägnas två sidor åt förslagens konsekvenser för jämställdheten mellan kvinnor och män. Analysen summeras närmast schablonartat: ”Utredningens bedömning är emellertid att varken arbetsvillkor eller kvalitet inom välfärden kommer att påverkas negativt av utredningens förslag. Utredningen ser därför inte att förslagen påverkar jämställdheten mellan kvinnor och män i dessa delar negativt.” Därom kunde vi inte vara mer oeniga.

I takt med att lagen om valfrihet (LOV) öppnade upp för privata aktörer inom välfärden har det blivit möjligt för anställda inom en kvinnodominerad sektor att välja bland en mångfald av arbetsgivare. Det innebär ökad konkurrens om arbetskraft, vilket ger vårdpersonal möjlighet att driva upp sina löner. Vi vet att medarbetare hos privata vård- och omsorgsföretag är sjukskrivna i mindre utsträckning än offentliganställda och att fler kvinnor kan påverka sin arbetssituation i högre grad än tidigare. Av vård- och omsorgsföretagen leds 54 procent av kvinnor.

Det kan jämföras med övriga näringslivet, där andelen är 29 procent. Vård- och omsorgspersonal som jobbar i privat regi tjänar dessutom mer i månaden än sina offentliganställda kollegor. Vilket i sin tur sätter press på löneutvecklingen inom offentlig sektor.

För att kunna garantera någorlunda långsiktighet måste företag gå med vinst. Och, det borde inte ens behövas sägas eftersom det för oss är så självklart, naturligtvis måste de privata företagen inom välfärden vara minst lika bra som de offentliga alternativen. I stället för förbud mot vinster bör fokus ligga på kundnöjdhet, kvalitetskrav och skarpare tillsyn. Det är för oss anmärkningsvärt att Sveriges självutnämnda feministiska regering vill införa en vinstbegränsning i en bransch där majoriteten som jobbar och driver företag är kvinnor.

Den politiska osäkerhet som alltför länge omgärdat välfärdsföretagande gör att många potentiella välfärdsföretagare, ofta kvinnor, inte längre vågar starta företag eller satsa mer på sina företag. Samtidigt som Sverige behöver fler, inte färre, kvinnor som driver företag.

Det är tydligt för oss att en två sidor lång konsekvensanalys är långt ifrån tillräcklig. Vi är många som ser att om utredningens förslag blir verklighet kommer den inte bara slå hårt mot nöjda vårdtagare utan också bli ett kraftigt bakslag för kvinnors företagande, löneutveckling och frihet inom välfärden. Det vore helt fel väg att gå.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Annika Qarlsson, jämställdhetspolitisk talesperson (C)

Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev