fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

C: Låt inte Sverige klyvas

Sverige är i stort behov av ett nytt ledarskap, som kan utveckla och hålla ihop landet. Svenskarna står den 9 september 2018 inför ett avgörande riksdagsval, men mycket står på spel även i kommuner, regioner och landsting.

Publicerad: 4 juli 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nästa år väntar ett ödesval för Sverige, enligt centerpartiet.


Ämnen i artikeln:

CenterpartietArbetsmarknad

Svensk arbetsmarknad är idag tudelad. Särskilt nyanlända och personer med kort utbildning är arbetslösa i högre grad än inrikes födda och personer med hög utbildning. Trots brinnande högkonjunktur riskerar klyftan att bli allt större. Om inget kraftfullt görs för att förbättra läget kan Sverige få uppåt en miljon människor i utanförskap, arbetsföra personer beroende av bidrag för sin dagliga försörjning.

Att hålla ihop Sverige är i högsta grad ett nationellt ansvar. Samtidigt har det stor betydelse vad som görs i lokalt och regionalt för jobben, integrationen och tryggheten. Staten behöver ge kommuner och regioner goda möjligheter att möta dessa utmaningar.

1. Fler jobb i hela Sverige
Nya jobb skapas av växande företag. För att hejda klyvningen av Sverige och få fler människor i arbete krävs ett gynnsamt företagsklimat i hela landet.

Det krävs ett samspel mellan staten, kommunerna och det lokala näringslivet för att ge bra förutsättningar för nya jobb att växa fram. Det är ohållbart att staten drar tillbaka sin närvaro och service från ort efter ort. Kommunerna behöver ges goda förutsättningar för att stödja utvecklingen av det lokala näringslivet. Onödiga regler och hinder som förhindrar lokal utveckling och tillväxt behöver förändras eller tas bort.

2. Förbättra integrationen
Att kraftigt förbättra integrationen är en ödesfråga för Sverige. Grunden till en bättre integration är att fler snabbare kan få ett jobb. Kommunerna är nyckelaktörer i den svenska integrationspolitiken. Men det många är de kommunpolitiker som vittnar om hur gärna de vill hjälpa till, men konstaterat att de saknar verktyg för att få till ett värdigt och välfungerande mottagande. Kommunerna behöver rätt verktyg för att klara integrationen.

Vi vill att ansvaret för mottagande och etablering ska flyttas till kommunerna. I stället för att Migrationsverket ska anordna boende under asylprövningen och kommuner sedan stå för placeringen när en asylsökande fått uppehållstillstånd, vill vi att boendeansvaret ska ligga på kommunerna från början. Vi vill också involvera det civila samhället ytterligare i arbetet med integrationen.

För att kommunerna ska klara detta vill Centerpartiet föra över mer resurser till kommunernas integrationsarbete.

3. Trygghet och god vård i hela landet
Sverige ska ha råd med en sjukvård som finns där när du behöver den.  Oavsett var i landet du bor. Mycket behöver göras för att förbättra sjukvården. Sverige ett av de sämsta länderna vad gäller fast läkarkontakt i primärvården. Vårdköerna växer på nytt efter att ha minskat under ett flertal år.

Skillnaderna mellan olika delar av landet är alltför stora. I Stockholm får över 90 procent specialistvård inom vårdgarantin, medan det i Norrbotten, och region Jämtland Härjedalen enbart är drygt 60. För att vända denna utveckling igen satsar Centerpartiet en miljard på ökad tillgänglighet i vården i vår vårbudget. Vår tillgänglighetsmiljard innebär att du oavsett var i landet du bor snabbare ska få träffa läkare och snabbare få rätt vård.

Vi får inte öka klyftan mellan de som har jobb och inte har jobb, mellan landsbygd och storstad, mellan nyanlända och infödda svenskar. Vi får inte låta Sverige klyvas. Sverige ska hålla ihop.

Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

CenterpartietArbetsmarknad

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev