måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Byråkrati hotar Sveriges rykte som studieland

Byråkrati och onödig administration har gjort att utländska studenter förlorat sina studieplatser när de inte fått uppehållstillstånd i tid. Även masterstudenter och forskare som redan befinner sig i Sverige påverkas när de måste ansöka om nytt visum efter ett år. Det riskerar att skada Sveriges internationella rykte och hämmar vår konkurrenskraft. Vi presenterar därför nya förslag som ska underlätta visum- och uppehållstillståndsprocessen.

Publicerad: 13 december 2016, 10:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Internationaliseringen av den högre utbildningen och den fria rörligheten för studenter är oerhört viktig i dagens samhälle.


Ämnen i artikeln:

StudenterMigrationsverketHögskolanForskning

Om Sverige ska hänga med i den internationella konkurrensen finns det ett flertal faktorer som spelar roll. Det internationella utbytet är en viktig del. Det gäller både internationella forskare som kommer hit för att arbeta men även internationella studenter som väljer att läsa hela eller delar av sin utbildning i Sverige. Utan utbyte förlorar svenska lärosäten både kvalitet och mångfald.

Sveriges styrka avgörs av hur pass väl vi kan ta till oss den internationella rörlighetens möjligheter. Genom kontakt med omvärlden stöter vi på ny kunskap, konfronteras med nya tankar och möter nya idéer som stärker Sveriges konkurrenskraft. Att söka sig till Sverige för att studera och forska visar även på en drivkraft hos den sökande. De har ställt in sig på att komma till Sverige och studera, men på grund av långa handläggningstider är det många som inte får den möjligheten.

Nyligen betalade Jönköping University tillbaka studieavgiften för runt 100 utländska studenter för att Migrationsverket inte hunnit hantera deras ansökningar i tid. Studenterna förlorade därmed sina platser för att de inte fått sina visum i tid till terminsstart.

Utöver långa handläggningstider hos Migrationsverket berättar högskolor om problem med samordningen i visumprocessen, där även intervju på ambassaden och utförande av ID-kort ingår. De olika momenten måste vara synkade för att studenten ska få sitt visum i tid, något som idag inte går att säkra.

Lärosäten och många berörda vittnar om att det sker ett dubbelarbete mellan Migrationsverket och lärosätet. Bland annat granskar båda myndigheterna studenternas engelskkunskaper. Att Migrationsverket gör det känns onödigt då lärosätena själva redan har kollat upp det genom internationellt erkända tester. Det drabbar främst studenterna, men även svenska lärosäten. Vi föreslår därför att regelverken ses över och att Migrationsverket inte ska granska de uppgifter lärosätena redan har kontrollerat.

Ett annat problem är att masterstudenter och doktorander inte kan söka uppehållstillstånd för hela studieperioden utan måste söka nya tillstånd för varje år. Det skapar oro hos både studenten och forskaren, samtidigt som det ger Migrationsverket onödigt arbete. Vi föreslår istället att det ska vara möjligt att söka för hela studietiden. Sköter inte studenten sina studier, eller inte tar sina poäng, kan det rapporteras av lärosätet. En doktorand kan inte heller anställas av lärosätet om projektet inte har finansiering.

TIPS: Läs Dagens Samhälle i appen - mer info om hur du laddar ned nya appen här!

Det vi ser idag är en katastrof. Inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv, för lärosätet och för samhället i stort, men även för de individer som aktivt sökt sig till Sverige. Om detta fortsätter riskeras Sveriges goda rykte, vilket kan leda till att färre internationella studenter och forskare väljer att söka sig hit.

Internationaliseringen av den högre utbildningen och den fria rörligheten för studenter är oerhört viktig i dagens samhälle. Om vi inte kan garantera att antagna utländska studenter får stanna och studera i Sverige riskerar vi att förlora i anseende och därmed konkurrenskraft. Vi uppmanar härmed regeringen att snarast se till att minska byråkratin för Sveriges bästa.

Fredrik Christensson, riksdagsledamot (C), talesperson högre utbildning

Simon Palme, ordförande Centerstudenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev