Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Budgetkrisen är en unik chans till revansch för S

Ett svenskt nyval under vintern öppnar en unik strategisk möjlighet för Socialdemokraterna, om de har modet och kylan att se den. Partiet har nu en unik möjlighet att förpassa Moderaterna ut i de politiska kulisserna för lång tid framöver.

Publicerad: 2 december 2014, 22:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaModeraternaSverigedemokraternaMiljöpartiet

Socialdemokraterna måste nu syna Sverigedemokraternas kort för att vara trovärdiga och samtidigt ifrågasätta SD:s trovärdighet, annars kommer SD att fortsätta växa obehindrat. Får partiet växa i egen takt kommer de att bli större och trovärdiga – om man inte snabbt kastar in dem i centrum för politiken. Där skulle nämligen SD:s trovärdighet smulas sönder. Med en sådan manöver öppnas också en möjlighet att pressa tillbaka Moderaterna till läget innan Gösta Bohmans glansdagar.

Gösta Bohmans storhet som partiledare för Moderaterna uppkom tack vare att han slutade debattera med och ifrågasätta VPK, och istället fokuserade på det socialdemokratiska arbetarepartiet och Olof Palme. Det draget marginaliserade Fälldins centerparti, som krympte ihop till ett litet annex vid sidan av Moderaterna. Och Bohman inkasserade vinsten genom att Palme utsåg honom till sin huvudmotståndare. Det var alltså inte Palmes beslut utan istället Bohmans positionering som skapade det läget.

Stefan Löfvens strategiska möjlighet här är nu att göra en omvänd ”Bohman” och skjuta in sig på Sverigedemokraterna som sin politiska huvudmotståndare, istället för att låta Moderaterna vara det. Och hur gör man då det? Låt Sverigedemokraterna löpa linan ut i omröstningen om budgeten och genomför ett nyval. Ta debatten om att leda Sverige under valrörelsen som föregår det nyvalet.

Ett nyval har inte genomförts i Sverige sedan 1958, men det innebär också att det kan vara en början på ett vad man brukar kalla punkterat jämviktsläge – och att vi får en helt ny konstellation inom politiken. Socialdemokraterna kan vända SD:s framgångar till sin egen fördel.

Om regeringen faller tack vare att SD inte stödjer budgeten eller lägger ned sina röster utan istället fäller den så har partiet levererat till sina väljare. Missnöjespartier måste agera utifrån detta missnöje. Vi ska ha klart för oss att deras väljare inte tänker i decennier framåt. De vill se förändring här och nu. SD gavs i valet 2014 mandatet att stöka till den gällande ordningen, vare sig det gäller invandringen eller de äldre etablerade partierna. Det var vad de väljare som rörde sig från i huvudsak Moderaterna till SD sade med sina röster.

SD:s framgångar kommer antagligen att fortsätta och därmed ge dem ett allt större stöd. Det kan de göra så länge ingen synar deras kort och får dem att ställa upp som en fullvärdig politisk motståndare.

Ett nyval under vintern torde vara en panikartad upplevelse för Moderaterna. Deras gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, är inte partiledare och kastas huvudstupa in i en oförberedd valrörelse. Reinfeldt - vars påstått strategiska geni inte ens förmår lysa som en trött liten ficklampa i det politiska mörkret - kan inte ens mobilisera de som är anställda av partiet. Kvar står då några handfallna riksdagsmän på ett torgmöte i Bollnäs. Det blir walkover. Moderaterna klarar inte ett nyval under vintern 2015.

Sedan antiken har den gyllne regeln inom all strategi varit att klappa till en motståndare när denne är oförmögen och oförberedd på att försvara sig och sina intressen.

Utifrån ett Socialdemokratiskt perspektiv är det av strategiskt intresse att Moderaterna petas ned från posten som näst största parti i Sverige. För det första är M vana att regera från alliansregeringens tid i Rosenbad. För det andra är inte alla deras politiska idéer dåliga, vilket är ett problem eftersom det kan locka väljare och ge dem makt igen. Alltså är M det enda parti som kan utmana S om att vara det statsbärande partiet som bildar regering. De måste helt enkelt väck från det politiska rampljuset, enligt detta sätt att se på saken.

Låt oss för ett tag återvända till medeltiden och vara lite Machiavelliska, och förse våra motståndare med en kronprins som inte kan få barn. Det är osannolikt att SD någonsin kommer att bilda regering. Bra. De får således bli huvudmotståndarna. Länge leve kronprinsen!

Idealet är inte att SD får 20 procent i ett nyval, utan istället att Moderaterna blir tredje största parti med 15 procent. Och det blir en för Socialdemokraterna förkrossande seger. Efter nyvalet stängs nämligen den politiska butiken för tre och halvt år eftersom Moderaterna förlamas av tystnad efter den förlusten.

Som garnityr på kakan kommer troligtvis nyvalet slå hårt mot Miljöpartiet, som har stått för merparten av de kuplettartade pajaserierna i media. Ur allt detta kommer en renodlad S-regering.

Kommer det bli en stark regering? Nej, men den kommer vara stärkt av nyvalet. Om regeringen Löfven II blir teknokratisk - på ren svenska alltså kan de sakfrågor den är satt att hantera – kommer det nullifiera MP:s möjligheter att vara med i regeringen. Och då har man i princip en hel regeringsperiod på sig att bygga förtroende och återskapa en socialdemokratisk regeringsduglighet.

Om SAP ser nyktert på det läge som nu uppstått och möter den politiska striden med en klar blick, istället för svulstig retorik utan täckning indränkt i forntidsromantik, ger situationen en unik möjlighet att nyttja Sverigedemokraterna som en katalysator som marginaliserar Moderaterna. I förlängningen återinträder Socialdemokraterna som det regeringsdugliga huvudalternativet.

S har nu alltså en unik möjlighet att förpassa Moderaterna ut i de politiska kulisserna för lång tid framöver.

Jan Kallberg, Assistant professor Arkansas Tech University, forskningledare på Cyber Security Research and Educational Center, The University of Texas at Dallas

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev