torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Brottsligheten tung lokal valfråga – ”Staten sviker ansvaret”

Publicerad: 25 augusti 2022, 08:12

”Trygghet är det jag får prata mest om när jag knackar dörr”, säger Linköpings oppositionsråd Kristina Edlund (S). Foto: Åsa Nilsson, Oskar Luren

Fler ordningsvakter och kameror. Det utlovar partierna i de kommunala valrörelserna, där trygghet och kriminalitet nu ligger högt på dagordningen. ”16 skjutningar och sex mord på mindre än två år – det påverkar hela lokalsamhället” säger Kristina Edlund (S), oppositionsråd i Linköping.

Ämnen i artikeln:

TrygghetVal 2022OrdningsvakterSenaste nyttSäkerhetKameraövervakningBrottslighetGängkriminalitetGängkriminaliteten

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Lag och ordning är väljarnas högst prioriterade fråga, enligt flera nationella opinionsundersökningar. Och även om kommunpolitiker inte råder över straffsatser och polisutbildning så präglas även lokala valrörelser av gängkriminalitet och skjutningar. 

– Vi behöver bygga ett tryggt samhälle och då måste vi bekämpa brott, precis som vi skapar trygghet vid sjukdom eller arbetslöshet, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala. 

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala Foto: ERIK SIMANDER

Han tycker att kommunala ordningsvakter har gett goda resultat och lovar väljarna att de ska bli fler.

– Vi ser att de gör stor nytta. 

Oppositionsrådet Therez Almerfors (M) säger att trygghet är hennes partis mest prioriterade lokala fråga. 

– Kriminaliteten hotar kommunens attraktivitet både på kort och lång sikt. Företag vill inte etablera sig och folk tvekar inför att flytta hit. 

I Linköping anser både kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) och oppositionsrådet Kristina Edlund (S) att kampen mot brottsligheten är den mest brännande valfrågan. 

– Trygghet är det jag får prata mest om när jag knackar dörr. I Linköping har det skett 16 skjutningar och sex mord på mindre än två år, mitt bland invånarna – när barn går hem från skolan. Det påverkar hela lokalsamhället, säger Kristina Edlund. 

Hon vill agera hårdare mot svartjobb, svarta hyreskontrakt, parallellsamhällen, segregation och narkotikaförsäljning. Knarkhundar i skolor är ett av hennes förslag. 

– Vi måste bryta den otroligt allvarliga utvecklingen och långsiktigt måste vi stoppa nyrekryteringen till gängen. Det är ju barn vi talar om och det berör mig väldigt mycket, säger hon. 

Niklas Borg berättar att Moderaterna förra året gjorde en lokal opinionsundersökning för att ta reda på vilka politiska frågor Linköpingsborna anser är mest angelägna. 

– Tryggheten och kvaliteten i äldreomsorgen ansågs i särklass viktigast, säger han.

Under nästa mandatperiod vill Niklas Borg fördubbla anslaget till kommunala ordningsvakter, så att det landar på runt 14 miljoner kronor.

– Vi har goda erfarenheter av ordningsvakter och det kommer att vara fortsatt stor brist på poliser, konstaterar han. 

LÄS MER: Kraftigt stigande kostnader för ordningsvakter: ”Staten lämnar oss i sticket”

Helst skulle han se att kommunen slapp skicka in ansökningar till Polismyndigheten om att få ha ordningsvakter i vissa områden och i stället fick sätta in dem ”där de behövs”. Niklas Borg anser också att Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) står i vägen för kommunens ambition att sätta upp fler kameror.

– Staten sviker sitt ansvar för brottsbekämpningen men litar inte heller på kommunerna, säger han.

I Huddinge kan väljarna se valaffischer där kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) ställer den retoriska frågan ”Gängen – på torget eller bakom galler?”. Han har som mål att sätta upp 300 nya bevakningskameror fram till år 2024, men är även han kritisk mot IMY:s hantering.

– Vi får ofta avslag på våra ansökningar eftersom vi måste kunna visa att brott har begåtts. Ett antal personer måste alltså råka illa ut innan vi får sätta upp kameror. Det är ju helt bakvänt!

Daniel Dronjak (M) Foto: Jonna Thomasson

Fler ordningsvakter vill Daniel Dronjak också ha, men ännu hellre fler poliser.

– Eftersom staten inte gör vad den ska behöver kommunerna göra mer.

I Södertälje är kampen mot brottsligheten ingen politisk stridsfråga. Enligt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) är partierna i princip överens.

– Vi vill ha fler ordningsvakter och fler kameror, vi arbetar mot korruption och otillåten påverkan och försöker mota bort den organiserade brottsligheten. 

Hon framhåller att kommunen hade sin ”värsta tid” för över ett decennium sedan och att det nu är betydligt lugnare.

– Vi hade skjutningar, upplopp, stenkastningar och skolor som brann ner. Så är det inte i dag. I år har vi haft tre skjutningar, vilket är ett rejält bakslag. Men vi är mitt uppe i ett långsiktigt arbete. 

LÄS MER: Här är viktigaste valfrågorna lokalt – parti för parti

Kommunala ordningsvakter diskuteras i Borås, där Socialdemokraterna hellre vill satsa mer på stadsdelsvärdarna. 

– De har inte samma befogenheter, men kan arbeta över hela staden. Ordningsvakter är ju begränsade till områdena där de har tillstånd att arbeta, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S). 

Även i Borås är brottslighet och trygghet en viktig valfråga, men för Ulf Olsson väger den inte tyngst.

– Det är svårt att gradera. Vi driver även välfärdsfrågor och klimatfrågan, som handlar om långsiktig överlevnad – så det är ju på sätt och vis den allra viktigaste frågan. 

LÄS MER: Så fungerar Malmös hyllade avhopparprogram - ”De måste arbeta med sig själva” 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev