Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Bristfällig hantering av valsedlar ger ofria val

Det är helt orimligt att små och nystartade partier ska vara utlämnade till enskilda valnämnders godtycke. Vallagen måste kompletteras med bestämmelser som reglerar distributionen av valsedlar, anser Per Lindström och Josefin Utas från Medborgerlig Samling.

Publicerad: 1 september 2018, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KommunerRiksdagenPolitiker

För första gången ska OSSE skicka valobservatörer till Sverige. Med de erfarenheter som vi fått genom att organisera distributionen av våra valsedlar kan vi konstatera att det besöket borde ha skett för länge sedan.

Två representanter från OSSE besökte Sverige 15-17 maj i år och gjorde ett antal intervjuer med myndighetspersoner, representanter för olika politiska partier, media och privatpersoner. I kartläggningen framkom ett antal tveksamheter med vårt valsystem. OSSE konstaterar att valhemligheten brister i det sätt på vilket valsedlarna tillhandahålls i vallokalerna, att det finns tveksamheter kring om redovisningen av bidrag till partierna kommer att hålla måttet och det faktum att alla väljare inte får tillgång till alla partiers valsedlar i alla vallokaler.

I vallagen är det noga reglerat vilka mått i millimeter, färg och papperskvalitet som valsedlarna ska ha, men när det gäller tillgången till alla valsedlar är det delvis helt oreglerat. De partier som fick en procent i senaste valet har enligt lagen rätt att få sina valsedlar distribuerade till alla vallokaler och iordningställas under överinseende av valnämnden i respektive kommun på välbekanta ställen i röstningslokalerna. Partier som inte fick en procent i förra valet får däremot distribuera sina valsedlar till landets alla 8731 vallokaler på egen hand. Behandlingen av valsedlarna i övrigt är dock summarisk i meningen: ”De partier som deltar i valen skall också kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats”. Villkoren för hur detta ska ske bestäms diktatoriskt av en valnämnd i varje kommun.

I en del kommuner har valnämnderna beslutat att de partier som inte har rätt enligt lagen att få valsedlarna distribuerade, kan lämna in dem i förväg och få dem distribuerade till alla vallokaler. Eftersom ställen med valsedlarna görs i ordning i förväg spar det tid för valförrättarna som slipper ta emot valsedlar i vallokalen. Det ger väljarna ett likvärdigt urval av valsedlar, spar på miljön eftersom varje parti slipper åka till varje vallokal och lämna valsedlar, och inte minst stärker det demokratin. För att ta några exempel från Västra Götaland förtjänar valnämnderna i Skövde, Vara, Töreboda och Götene beröm för att ha fattat detta kloka beslut.

Vissa valnämnder har däremot genom sin oinskränkta makt tagit det extrema beslutet att övriga partier inte får lämna sina valsedlar förrän vallokalerna öppnar på valdagen, till varje vallokal. I praktiken innebär detta en omöjlighet för små och nystartade partier att delta i valet på lika villkor. Inom näringslivet skulle detta utan omsvep kallas för konkurrensbegränsning. Exempel på kommuner i Västra Götaland vars valnämnder som gör så här är Falköping och Gullspång.

Det är helt orimligt att små och nystartade partier ska vara utlämnade till enskilda valnämnders godtycke. Valnämnderna besätts av de politiska partier som är invalda i kommunfullmäktige och det går förstås inte att befria sig från tanken att besluten fattas i syfte att försvåra för konkurrerande partier. Vi har påtalat detta för OSSE och kunde konstatera att vi inte är ensamma om att reagera över detta orimliga system.

Sveriges ledande politiker brukar vara snabba på att kritisera andra länders demokratiska brister. Nu är det dags att vända strålkastarljuset och titta på det egna landet.

Vallagen måste kompletteras med bestämmelser som reglerar distributionen av valsedlar. Valnämnderna måste göras skyldiga att inom en lämplig tid före valet centralt ta emot valsedlar från de partier som så önskar, distribuera till vallokalerna och insortera i ställen.

Medborgerlig Samling anser att Sverige ska ha fria, rättvisa val. Valen är inte fria om alla partier inte kan delta på lika villkor och om väljarna inte har samma möjlighet att välja de partier och personer de vill.

Per Lindström, ordförande Medborgerlig Samling Skaraborg, kandidat till riksdagen

Josefin Utas, demokratipolitisk talesperson Medborgerlig Samling

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KommunerRiksdagenPolitiker

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev