tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Brexit visar att EU:s problem är populismen

Svenska politiker som annars är skeptiska till EU uttrycker nu att det vore synd om Storbritannien lämnade unionen. EU:s egentliga problem är denna populism. Att så få folkvalda vågar stå för en åsikt som inte är populär för stunden, skriver Jasenko Selimovic (L).

Publicerad: 21 juni 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Politiker som idag vittnar om fördelar med EU jagade nyss samma Bryssel-spöke som Boris Johnson försöker driva ut från Storbritannien.


Ämnen i artikeln:

BrexitSocialdemokraternaEUFörtroendevaldaCenterpartietVänsterpartietLiberalerna

Sverige är i dessa Brexitdagar överfyllt av åsikter och artiklar om att Storbritannien måste stanna i EU. Det finns knappast någon seriös politiker eller debattör som tycker att det vore bra med Brexit. De få som gör det, tycks söka uppmärksamhet. Enigheten om att EU fortfarande har väldigt mycket att erbjuda, att vissa delar av politiken i den globala åldern måste utformas gemensamt, är så stark att man bara kan söka uppmärksamhet genom att hävda motsatsen.

Därför är det nyttigt att påminnas om hur det lät när samma partier pratade i det svenska EU-valet. Tyckte de samma sak då?

I kampanjen inför EU-valet, betonade Marita Ulvskog (S) i SVT:s program ”Toppkandidaterna” att hon fortfarande skulle rösta nej till ett svensk EU-medlemskap, om det skulle bli aktuellt. Åsikten framstod inte som drastisk. Malin Björk (V) hävdade att EU baseras på högerinriktad politik som ökar klyftor och orättvisor. Centerpartiet lanserade sin valstrategi och slogan som gick ut på ”närodlad politik”, alltså sådan politik som inte skapas i det hemska Bryssel. Enigheten om att EU-medlemsstaterna behövde mindre styrning från Bryssel var nästan total.

Två år senare, när Storbritannien ska folkomrösta om Brexit är tongångarna annorlunda. Marita Ulvskog tycker numera att ett utträde vore smärtsamt. Storbritannien är enligt Ulvskog en inflytelserik allierad och det vore synd för svensk del om landet lämnade unionen. Vad hände med Ulvskogs vilja att trycka på nej-knappen? Det vet man inte. Kanske har EU blivit så mycket bättre på de här senaste två åren att det förklarar Ulvskogs svängning.

Malin Björk är kluven. Brexit kan öka tillströmningen till högerpopulistiska Ukip, enligt Björk. Hennes partiledare, Jonas Sjöstedt, förklarar i SvD att partiet inte stödjer ”Lämna-kampanjen” (14/02). Brexit skulle nämligen ha påverkat inte bara Sverige utan hela EU:s framtid. Som Vänsterpartiet verkar bry sig om nuförtiden.

Centerpartiet hävdar bestämt att Brexit skulle få negativa konsekvenser. Lämna-kampanjen med sloganen ”Återta kontroll (från Bryssel) för att kunna påverka din vardag”, har ingen vän i Centern.

Det är detta som är problemet. Bryssel är, och har alltid varit, en spottkopp som kan användas när opinionsstödet sviker och rösterna ska vinnas. Bryssel-kritik är nästan lika säker dragplåster för val i medlemsstaterna som Stockholms kritik är för val i Göteborg.

Politiker som i dag vittnar om fördelar med EU jagade nyss samma Bryssel-spöke som Boris Johnson försöker driva ut från Storbritannien med sin ”Lämna-kampanj”. Resultatet av att ingen vill försvara en union - som alla i tysthet verkar vara överens om att den behövs - ser man i dag, i Brexit.

EU:s egentliga problem är denna populism. Att så få av våra folkvalda nu för tiden vågar stå för någon åsikt som för inte är tillräckligt populär för stunden.

Jag är helt klar på att EU har problem med att hitta gemensamma svar på globaliseringens frågor. Frågor som flyktingar, migrationer, klimat, kampen mot terrorism, gemensamma finansiella skyddsvallar, är svåra att komma överens om.

Men jag är samtidigt säker på att svar på dessa frågor måste sökas i EU, det enda möjliga ställe där man hittar svar på frågor som har större omfattning än nationalstaten.

En sansad diskussion om hur vi ska göra det, vad som kan förbättras och vad som behöver utvecklas bör man föra. Men den debatten, för att den ska vara rimlig, måste föras mellan valen och folkomröstningar. Och vem är då intresserad av att föra en debatt om EU?

Jasenko Selimovic, Europaparlamentariker Liberalerna (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev