Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Bråk och kuppmakeri triggar valarbetarna

Publicerad: 5 december 2014, 15:26

Jan Larsson, fd valledare S, och Ulrica Schenström, (M) pr-konsult, bedömer kampviljan som god.

Alliansens försök att kuppa till sig makten har redan sparkat igång socialdemokratiska valarbetare. De borgerliga är lika taggade – drivna av lusten att ta tillbaka makten. – Jag tror att de kanske till och med är mer engagerade nu. Det står väldigt mycket på spel, säger Ulrica Schenström (M) pr-konsult.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaAlliansen

En ny valrörelse är på gång. Men orkar valarbetarna? Och framför allt – orkar väljarna?

Jan Larsson, tidigare valledare för Socialdemokraterna, upplever att engagemanget är stort, inte minst i SSU. På vissa håll har man redan börjat knacka dörr och känslorna är positiva. Mobiliseringen kom i gång direkt efter Stefan Löfvens presskonferens.

- Det som motiverar enormt mycket är nog att alliansen, som fick sparken, försökte kuppa till sig makten genom ett samarbete med SD, säger Jan Larsson.

Han tror att engagemanget hos väljarna kan bli minst lika stort och att folk förstår att det besvärliga parlamentariska läget kräver ett extraval.

Mandatfördelningen har absolut möjlighet att förändras i vår, bedömer Jan Larsson.

- Nu har man socialdemokraternas budget med konkreta förslag att ta ställning till. Vad hade hänt om den gått igenom? Det kan man räkna på och förhoppningsvis koppla ihop plånboksfrågorna med den större idén om var Sverige ska ta vägen. Det tror jag är engagerande.

Enligt Ulrica Schenström är alliansens valarbetare starkt motiverade att ta tillbaka regeringsmakten och även de redo för ännu en valrörelse. Men att hinna med att på kort tid forma en politik inför valet 2015 tros bli svårt.

- Självkritik är bland det bästa man kan ha, så det är problematiskt att man inte hinner utveckla politiken. Sverige står inför betydande problem och att bygga en ny politik och reformer tar tid, säger Ulrica Schenström.

Att engagera väljarna tror hon inte heller blir något problem. De vill ha viktiga samhällsproblem – som skolan, äldrevården och jobben - lösta och bryr sig inte lika mycket om det taktiserande som partierna ägnar sig åt.

Men det får inte bli ett val på SD:s villkor, debatten får inte bara handla om flyktingpolitiken, varnar hon.

- Vi ska ha en generös flyktingpolitik, men måste samtidigt ha en fungerande integrationspolitik. SD vill bara prata invandring, det vill säga flyktingpolitik, och vill få oss att tro att det är samma sak. Den fällan måste vi akta oss för att gå i.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaAlliansen

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev