lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Brå ska analysera kriminellas tryck på politiken

Publicerad: 14 februari 2023, 13:12

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) framhåller att det behövs mer kunskap om aktörer som drivs av kriminella motiv. Foto: Maja Suslin/TT

Kriminellas och andra systemhotande aktörers påverkan på politiken ska analyseras. Regeringen ger nu Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att göra analysen och vid behov komma med förslag till åtgärder.

Ämnen i artikeln:

Hotet mot politikernaBrottslighet

– Det tar sikte på ett växande problem, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Han framhåller att det behövs mer kunskap om aktörer som ligger bakom och som drivs av kriminella motiv.

Han nämner tidigare kända exempel som skäl för varför Brå nu får uppdraget. Det handlar om exempel från Södertälje som arbetat länge mot infiltration och kriminellas inflytande på bygglov, bland annat, samt Göteborg där kriminella klaners agerande ledde till en tystnadskultur i den offentliga förvaltningen. Han nämner också stängningar av fritidsgårdar i Botkyrka som kommunen gjorde där efter en rapport om missförhållanden samt händelser i Moderaterna för ett antal år sedan.

Justitiedepartementet bjuder också in till ett rundabordssamtal med politiker, organisationer och företrädare för myndigheter för att belysa problemet med, som det heter, otillåten påverkan mot förtroendevalda och politiska församlingar och organ.

Lars Larsson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev