måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Borgholm säger ja till vänortsavtal med ukrainsk stad

Publicerad: 11 augusti 2022, 09:33

Ukrainsk militär vid en vägspärr i Brovary i mars. Ilko Corkovic (S) vill gärna inleda ett vänortssamarbete med den ukrainska staden. Foto: Efrem Lukatsky/AP, Suvad Mrkonjic /Bildbyrån

Borgholm har fryst sitt vänortsavtal med ryska Zelenogradsk. Nu har kommunstyrelsens ordförande tackat ja till ett samarbete med den krigshärjade staden Brovary i Ukraina.

Ämnen i artikeln:

Kriget i Ukraina

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Brovarys borgmästare Igor Saozhko skrev tidigare i somras till kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S) och tackade för att Borgholm och Sverige tog emot ukrainska flyktingar. Borgmästaren föreslog också att städerna skulle inleda ett vänortssamarbete, rapporterar Ölandsbladet.

”Det skulle vara en ära för oss att etablera ett partnerskap med staden Brovary”, svarade Ilko Corkovic.

– Vi är positiva och ser jättegärna ett samarbete, säger han till tidningen.

LÄS MER: Nya miljarder krävs när ukrainare stannar

Nu väntar en process och kommunala beslut för ett officiellt avtal. Brovary ligger drygt två mil öster om Kiev. Hårda strider har rasat i staden som är viktig för Ukrainas försvar av huvudstaden.

Flera svenska kommuner har brutit eller pausat vänortsavtal med ryska städer i protest mot Rysslands hänsynslösa krig mot Ukraina. Borgholm fryste i mars samarbetet med Zelenogradsk, som pågått sedan 1999. ”Kommunen vill visa sitt stöd för Ukraina och fördömande av den ryska invasionen”, står det på Borgholms hemsida. 

LÄS MER:

Migrationsverket om nya flyktinglagen: ”Färre problem än vi befarat”

Politisk strid om rysk vänort – ”Kommer en tid efter Putin”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev