Demokrati
Borås stoppar konstverk – av säkerhetsskäl
Publicerad: 6 september 2023, 11:12
Ida Burén, kulturchef i Borås stad, berättar om beslutet att stoppa en del av konstnären Sadaf Ahmadis utställning.
Foto: Privat, Borås stad
Borås kulturhus stoppar en del av en utställning – av säkerhetsskäl. Konstnären Sadaf Ahmadi är kritisk till beslutet. ”Det låter exakt likadant som i Iran”, säger hon till Borås Tidning.
TT
Sadaf Ahmadi har tidigare ställt ut sina skulpturer, föreställande kvinnor i den iranska heltäckande slöjan chador, på olika platser i Frankrike. Men i hemstaden Borås har samma utställning nu delvis stoppats, med hänvisning till bland annat koranbränningarna och att människor kan bli sårade, rapporterar Borås Tidning.
– Det här känns som censur och det är inte rätt sätt att hantera de här viktiga frågorna, säger Sadaf Ahmadi till TT.
– Jag ser konsten som ett sätt att sätta ljuset på frågan om kvinnors rättigheter i Iran. När man censurerar det, är det då inte samma sak som händer i Iran?
LÄS MER: Göteborgs stad uppmanar till vaksamhet efter skärpta säkerhetsläget
Den ena delen av utställningen, en serie porträtt av personer som dödats i samband med protesterna för kvinnliga rättigheter i Iran, kommer att visas i kulturhuset med start den 16 september som planerat. Det är årsdagen av 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i Iran förra året. Betongskulpturerna har dock stoppats.
Ida Burén, kulturchef i Borås stad.
Foto: Borås stad
Ida Burén, kulturchef i Borås stad, konstaterar att det säkerhetspolitiska läget ändrats sedan initiativet till utställningen togs.
– Det har varit ett jättesvårt beslut att fatta med tanke på konstens och kulturens roll i samhället. Men det är en sammanvägd bedömning, som också mycket handlar om verkets placering i vårt kulturhus, en öppen yta där alla boråsare kan komma in, säger Ida Burén.
Om det ställts ut på konstmuseet hade frågan kunna omhändertas på ett helt annat sätt.
– Nu har jag behövt göra en sammanvägd bedömning, baserat på att det är just i vårt öppna kulturhus.
TT: Hur ser du på att det här kan upplevas som att ni censurerar en konstnär som vill använda sin yttrandefrihet till att kritisera regimen i Iran?
– Jag kan förstå det, med Sadafs historia och bakgrund förstår jag hennes upplevelse i frågan. Det är ett dilemma som kulturchef att behöva fatta det här beslutet. Men det är en riskbedömning som gjorts.
Jens Bornemann/TT
Hennes död utlöste en protestvåg
Protestvågen i Iran startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.
Mahsa Zhina Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september 2022 för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.
Amini fördes till sjukhus efter att ha fått vad polisen hävdade var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdade att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled hon på sjukhus efter att ha legat i koma.
Dödsfallet utlöste en rad av protester, som slogs ner hårt av myndigheterna.
Enligt uppgifter har över 530 personer dödats och över 22 000 människor gripits och fängslats.
Källa: AP
LÄS MER: Säpo: Allvarligt läge för alla kommuner – ”Inte bara ett Stockholmsproblem”