Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Böneutrop från moskéer hör inte hemma i Sverige

Istället för diskutera sakfrågan, det vill säga muslimska böneutrop, fokuserar Grön Ungdoms Hallberg och Badeli nästan helt på Kristdemokraternas retorik i sin debattartikel. Man hade kunnat förvänta sig mer från ett ungdomsförbund, vars moderparti under de senaste åren kantats av islamistiska skandaler, skriver Christian Carlsson, förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i en replik.

Publicerad: 19 mars 2018, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

IslamReligionPopulismKristdemokraternaBöneutrop eller inte?

REPLIK. Axel Hallberg och Aida Badeli (Grön Ungdom) skriver i Dagens Samhälle att Kristdemokraterna ägnar sig åt ”populism” som syftar till att ”skapa motsättningar” eftersom vi säger nej till böneutrop från svenska moskéer. Man bör dock fråga sig vilka det är som skapar motsättningar. Är det vi som vill att människor ska få slippa höra muslimska böneutrop i sina bostadsområden, eller Grön ungdom som vill att sådana ska höras över våra städer från svenska moskéer?

Istället för att diskutera sakfrågan, det vill säga muslimska böneutrop, fokuserar Hallberg och Badeli nästan helt på Kristdemokraternas retorik. Man hade kunnat förvänta sig mer från ett ungdomsförbund, vars moderparti under de senaste åren kantats av islamistiska skandaler där ministrar varit inblandade och partiföreträdare vägrat ta kvinnor i hand. Grön ungdom borde vara väl insatta i frågan om böneutrop, men vi i KDU förklarar ändå gärna både vårt ställningstagande och vad muslimska böneutrop egentligen handlar om.

Det islamiska böneutropet ”Adhan” syftar nämligen inte enbart till att påminna människor att be, utan dessutom till att proklamera islam över en stad. Det framgår bland annat av kommentarerna till ”Umdat Al-Ahkam” som är en av de viktigaste böckerna för islamisk juridik. Boken nämner att böneutropet kan liknas vid den muslimska flaggan och ska visa att folket i staden är muslimer. Böneutropet inleds med att proklamera ”allaho akbar”  för att hävda att Allah är den störste och att allting och alla, utom Allah i islam, ska böja sig. Detta följs sedan av budskapet att det finns ingen Gud utom Allah och att Muhammed är hans sändebud. Det hela gör att det finns en avgörande skillnad mellan muslimska böneutrop, och de kyrkklockor som är ett uttryck för vårt kulturarv och en tusenårig kristen historia i Sverige.

Sverige är inte något muslimskt land, även om det finns muslimer här. Sverige är istället ett land som bygger på kristen etik och västerländsk humanism. KDU anser att böneutrop från moskéer inte hör hemma här och en stor majoritet av befolkningen tycks hålla med. Enligt Sifo uppger hela 60 procent att de inte vill ha böneutrop. Istället för att kräva böneutrop, behöver svenska muslimer därför vara beredda att anpassa sig till sin omgivning. Det gäller naturligtvis oavsett om man är född i Sverige eller har invandrat till vårt land.

Om mindre än ett halvår är det val. Vi har då möjlighet att avgöra vilket samhälle vi vill ha. Väljarna ska veta att en röst på KD är en röst på ett socialt ansvarstagande parti till höger, men också på ett parti som är beredda att försvara de värderingar och den människosyn som förvaltats av kristen etik och västerländsk humanism. Vissa värden är värda att bevara, och därför behövs ett starkt KD efter valet den 9 september.

Christian Carlsson, förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev