Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Blåljuspersonalen måste få utökat skydd

Samhället måste ta ansvar och skydda dem som skyddar alla. Kriminella grupper ska inte hindra blåljuspersonal att utföra sitt yrke och kall.

Publicerad: 15 februari 2016, 11:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I dagens Sverige tillhör det vardagen att ambulanssjukvårdarna blir attackerade när de försöker rädda liv,


Ämnen i artikeln:

RäddningstjänstenPolisenKriminalitetHot mot ambulansen

Räddningstjänst, polis och ambulanspersonal har under senare tid blivit hårt ansatta med hot om och våld i sitt dagliga arbete.

De som en gång skyddade samhället och i gengäld också skyddades av samhället, står nu allt för ofta ensamma mot problemgrupper och kriminella.

Dessa grupper har oftast som agenda att gynna sin egen kriminella verksamhet och därmed neka staten tillträde till vissa områden. Det är därför dags för samhället att ta sitt ansvar och sluta upp bakom sin blåljuspersonal och motverka den laglöshet som nu sprider sig i Sverige.

När jag växte upp fanns det en respekt för andra medborgare och tanken att vi bygger Sverige tillsammans, genomsyrade människors tankesätt.

Man kunde självklart ha kritiska åsikter, men aldrig någonsin bedrev man riktat våld mot dem som i sitt dagliga arbete jobbade med att rädda människoliv. Sverige var ett välfungerande land som lyste som en förebild för andra länder.

I dag har vi en annan situation. I dagens Sverige tillhör det vardagen att ambulanser blir stenade när ambulanssjukvårdarna försöker rädda liv, polisbilar blir uppeldade när polisen ska upprätthålla ordningen och räddningstjänsten blir trakasserad för att brandmännen släcker bränder.

Inte nog med att det finns vandaler som gör detta, vår regering och därtill rättsapparaten verkar nästan blunda för problematiken.

Ganska nyligen dömdes en gärningsman till en månads fängelse och skyddstillsyn för mordbrand mot polis. Är inte hotet mot en polismans liv mer värt än en månad i fängelse? Ska samhället acceptera att våld mot våra vardagshjältar inte ska föranleda några tyngre påföljder?

För mig är det obegripligt att vi i det tysta tillåter detta att ske. Ett angrepp mot en tjänsteman är inte bara en kränkning av den individen som råkar vara i tjänst just denna dag, det är ett angrepp på vår demokrati.

Sverige har alltid varit känt för sitt trygga och välfungerande samhälle. I dag lyser det dock med sin frånvaro. Detta beror till stor del på att samhället i stort tillåter kriminella att bedriva sin verksamhet. Vi tar helst inte i känsliga frågor då vi kan uppfattas som rasister eller själva bli utpekade som mål.

Det är dags att ändra på detta och ta ställning för vår blåljuspersonal och för våra demokratiska värderingar.

Vi kräver att regeringen omedelbart tar tag i problemet. För att vi ska lyckas måste polisen ges större befogenheter och mer resurser för att främst kunna förebygga brott men också för att fler kriminella ska kunna lagföras.

De som går till angrepp mot blåljuspersonal måste få hårdare straff. Sverige behöver ett stopp i flyktingmottagandet i syfte att integrera dem som nu kommit hit. Detta är väsentligt för att förebygga denna typ av kriminalitet i ett långsiktigt perspektiv.

Ingebrikt Sjövik, ledamot (M) Storstockholms brandförsvar

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev