söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Blågrön privatiseringshets skadar sjukvården”

Trots hundratals stängda vårdplatser och dyra privatiseringar innehåller det blågröna landstingsstyrets nya budget mer av samma gamla medicin. Stockholms sjukvård behöver en ny inriktning där vård efter behov och tillgänglighet styr – inte lönsamhet, skriver Talla Alkurdi, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting.

Publicerad: 20 november 2018, 12:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Personalbristen i Stockholm har eskalerat. Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SLLPrivat driftVårdvalStockholm

Vi stockholmare lever i det län som har landets bästa förutsättningar. Ändå möter du Sveriges längsta kö till akuten om du söker vård på Södersjukhusets akutmottagning. Att föda barn är för många föräldrar förknippat med oro kring om man ska få en vårdplats på den klinik man önskat. Och om du jobbar inom vården är risken stor att din arbetsbelastning är ohållbar. 

Det är tydligt att Stockholms sjukvård behöver en ny inriktning. Stockholms län har stora hälsoklyftor och personalbristen har eskalerat när dyra vårdmarknader tillåtits tränga ut satsningar på sjukhusen. Trots detta föreslår det nya blågröna styret mer av samma gamla beprövade, och högst kritiserade, politik i sin budget för 2019.

De blågrönas inriktning tycks fortsatta vara fler privatiseringsprojekt genom så kallade vårdval. Nu går man vidare med privatisering av vården för svårt sjuka äldre med ”Vårdval Geriatrik”. Ett förslag som riskerar att leda till att geriatriken koncentreras till innerstaden och att många äldre får långt till närmaste mottagning.

Trots sparkrav på akutsjukhusen och en eskalerande vårdplatsbrist, nämner budgeten inte med ett enda ord hur sjukhusen ska ges förutsättningar att öppna de stängda vårdplatserna. Detta i ett läge då omkring 700 vårdplatser står stängda på sjukhusen till följd av personalbrist.

Inte heller vågar det blågröna styret ompröva det privatiseringsexperiment som har orsakat en akut platsbrist inom förlossningsvården. Efter att de borgerliga partierna införde en vårdmarknad för förlossningsvården med fri etableringsrätt, men även fri rätt att lägga ner när som helst, försvann 3000 förlossningsplatser över en natt när BB Sophia lade ner på grund av bristande lönsamhet. Vi lever fortfarande med konsekvenserna av detta.

Som nytt oppositionslandstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvård, vill jag driva på för förändring. Därför vill Socialdemokraterna göra följande:

1. Ta ansvar för en tillräcklig förlossningskapacitet i hela länet, där födande kvinnor inte bara är garanterade en plats i sitt hemlän men även får föda på den förlossningsklinik där de faktiskt önskar. En bra början vore att behålla förlossningen på Gamla Karolinska och därigenom rädda tusentals förlossningsplatser.

2. Prioritera en sammanhållen vård, framför uppstyckande privatiseringshets. Vi behöver se till att vi har en tillgänglig vård som inte endast utgår från Stockholms innerstad.

3. Föra en bättre personalpolitik där vårdens pengar går till att förbättra sjuksköterskornas och undersköterskornas arbetsvillkor, istället för att rinna iväg i dyra privatiseringar. Genom detta kan vi öppna de stängda vårdplatserna som motsvarar hela Södersjukhuset.

Jag är övertygad om att Stockholm, med bäst förutsättningar i hela landet, kan erbjuda en sjukvård där alla får en trygg och tillgänglig vård när de behöver den och som ger de vårdanställda rätt förutsättningar att göra sitt jobb. För att åstadkomma detta krävs det en ny inriktning, där dina behov som patient går före den blågröna koalitionens ideologiska privatiseringar.

Talla Alkurdi, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev