Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Birgitta Ohlsson har vad svensk liberalism behöver”

Runtom i världen vaknar nu en liberal motreaktion mot de senaste årens ökande populism. Parallellt med detta står vi i Liberalerna och stampar kring vårt valresultat från 2014, det näst sämsta i partiets historia. Sverige behöver liberalt ledarskap och Liberalerna behöver nytt ledarskap.

Publicerad: 12 juni 2017, 08:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LiberalernaPolitik

Vi välkomnar att Birgitta Ohlsson kandiderar till partiledare för Liberalerna. Som en av Sveriges mest kända och modigaste politiker med en tydlig socialliberal kompass har hon gång på gång visat att hon kan entusiasmera inte bara partimedlemmar utan även de som vanligtvis står långt utanför det politiska samtalet. Det är precis vad svensk liberalism – och svensk politik – behöver just nu.

I en värld som hålls gisslan av Trumps USA och Putins Ryssland behövs liberala motkrafter som står upp för fakta och förnuft. I en värld där en icke-demokrati som Kina snart är världens största ekonomi behövs starka röster som tror på marknadsekonomin som ett verktyg för att öka människors frihet. Och i ett EU där länder som Polen och Ungern steg för steg inskränker pressfriheten behövs politiker som slår vakt om de grundläggande mänskliga och liberala rättigheter som yttrandefriheten innebär.

Runtom i världen vaknar nu en liberal motreaktion mot de senaste årens ökande populism. I Kanada leder Justin Trudeau en liberal regering efter att hans parti blivit parlamentets största. I Frankrike blev Emanuel Macron president när hans socialliberala rörelse vann presidentvalet bara ett drygt år efter dess grundande. I Nederländerna lyckades våra liberala systerpartier besegra Geert Wilders och i Storbritanniens parlamentsval ökade Liberaldemokraterna samtidigt som Ukip åkte ur parlamentet.

Parallellt med detta står vi i Liberalerna och stampar kring vårt valresultat från 2014, det näst sämsta i partiets historia. Något måste göras! Sverige behöver liberalt ledarskap och Liberalerna behöver nytt ledarskap. Birgitta Ohlsson är Liberalernas främsta röstmagnet och en av Sveriges mest tongivande politiker. Vi är övertygade om att hon är rätt person att bära den viktiga förnyelse som vårt parti genomgått sedan 2014 med nya politiska programförslag, nytt partinamn och nytt logga.

Liberalismen är i sin natur framtidsoptimistisk. Vi tror på teknik och utveckling. Vi tror på fakta och förnuft. Vi tror på klassresor och på människors frihet att bestämma över sina egna liv. Vi vill att Liberalerna ska vara det självklara valet för alla som tror på detta och vi är övertygade om att Birgitta Ohlsson har bäst möjligheter att leda vårt parti för att uppnå detta.

Eftersom vi tror på människors frihet och förmåga att fatta egna förnuftiga beslut hoppas vi även att valberedningen beslutar att genomföra en rådgivande omröstning i partiledarfrågan bland alla partiets medlemmar. Ska partierna vara intressanta för moderna människor måste vi också hitta moderna former för partipolitiskt engagemang, och göra det roligare och intressantare att vara med i ett politiskt parti. Att man ges verklig möjlighet att påverka är en central del i detta, och för oss är det självklart att partiets medlemmar ska få göra sin röst hörd i en så här viktig fråga. Resultatet blir dessutom ett viktigt underlag för ombuden på Landsmötet, och ger en nyvald partiledare ett starkare mandat och en bredare förankring.

Birgitta Ohlssons kandidatur ingjuter hopp i den liberala rörelsen. Bara de sex första dagarna efter att hon meddelade sin kandidatur till partiledarposten fick Liberalerna fler nya medlemmar än vi vanligtvis får på 1,5 månad.

Vi är övertygade om att det finns ännu fler som kan tänka sig att bli medlemmar i Liberalerna.
Vi är övertygade om att det finns ännu fler som kan tänka sig att rösta på Liberalerna.
Vi är övertygade om att Birgitta Ohlsson är rätt person att för det leda Liberalerna.

Därför kommer vi i partiledarvalet på landsmötet att rösta på Birgitta Ohlsson.

Malin Danielsson, kommunalråd (L) Huddinge

Daniel Forslund, innovationslandstingsråd (L) Stockholms Läns Landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LiberalernaPolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev