lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Billig populism inget för Moderaterna

Valresultatet är ett bakslag för Moderaterna. Det går inte att komma ifrån. Efter en motgång är det viktigt med en konstruktiv diskussion och utvärdering inför den fortsatta förnyelse och utveckling av partiet som är nödvändig, skriver Fredrik Saweståhl (M), kommunalråd i Tyresö.

Publicerad: 25 september 2014, 06:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nya Moderaterna var inget tremannaprojekt.


Ämnen i artikeln:

Moderaterna

REPLIK. Den här tiden lockar också fram i princip varje självutnämnd förståsigpåare som ska komma med sina egna hemsnickrade teorier om varför det gick som det gick. Inte sällan blandas då två direkt motstående teser i ett – så också i Jan Kallbergs artikel i Dagens Samhälle.

Kallberg hävdar i sin debattartikel i Dagens Samhälle 24 augusti att Moderaterna övergett sin ideologi och samtidigt blivit för mjäkiga och liberala i flyktingfrågor. Det vill säga samtidigt som vi skulle ha förlorat valet på grund av att vi gett upp ideologin så har vi förlorat valet för att vi ståndaktigt och rakryggat stått upp för en djup ideologisk övertygelse om att Sverige ska vara ett öppet land. Det går inte ihop.

Nya Moderaterna är inte en konsekvens av en tillfällig nyck från tre personer. Nya Moderaterna är en logisk följd av en långsiktig utveckling mot ett mer liberalt, öppet och inkluderande Moderaterna. En utveckling som tog sin början i Moderata Ungdomsförbundet och Fria Moderata Studentförbundet på 1980- och 90-talet. En utveckling som gjorde det möjligt för Moderaterna att vinna två raka val och locka till sig otroliga mängder nya väljare som aldrig tidigare övervägt att rösta på Moderaterna. En historisk bedrift.

I regeringsställning har Moderaterna genomfört rejäla skattesänkningar för breda grupper, sålt av statliga företag, minskat byråkrati och regelkrångel, avreglerat flera statliga monopol och gett Sverige en mer liberal och human invandringspolitik än på årtionden samtidigt som en rad sociala frihetsreformer genomförts, som till exempel samkönade äktenskap.

Med det som facit är det komplett svammel att hävda att Moderaterna saknar ideologi. Att dessutom i en tid då det blåser motvind för oss som tror på öppenhet – som vi kan se i SD:s framgångar och liknande partiers framfart i andra länder – benhårt stå upp för öppenhet och humanitet är ideologiskt starkt. Det hade säkert gått att vinna några marginalväljare på en politik som slänger igen dörren i ansiktet på människor som flyr för sitt liv, men den typen av billig populism och kappvändaropportunism finns inte i nya Moderaterna precis tvärtemot vad Jan Kallberg hävdar.

Slutsatsen är att det finns en rad människor som nu vill ösa galla över allt de tycker är fel med Moderaterna. Det är på sitt sätt ett gott tecken att vi som parti engagerar, men någon intellektuell hederlighet kan man ända kräva av de som vill komma med tvärsäkra analyser och inte bara prat i nattmössan.

Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M) Tyresö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev