Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Beklagligt att extra resurser till högskolan tas bort

Förslaget till nytt kvalitetsutvärderingssystem för högre utbildning riskerar att landa fel. De 250 miljoner kronor som tillförs kompenserar inte för de 303 miljoner som försvinner från sektorn.

Publicerad: 28 januari 2016, 09:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ett seriöst helhetsgrepp behövs för att den högre utbildningen i Sverige ska kunna konkurrera med kvalitet mot internationella toppuniversitet.


Ämnen i artikeln:

HögskolanKvalitetHögskolans kvalitet

REPLIK. Högskolesektorn är den största statliga sektorn och vital inte bara för Sveriges framtid och arbetsmarknadens kompetensförsörjning utan främst för alla de studenter som börjar bygga sina karriärer och självständiga liv.

Alla studenter på svenska lärosäten, oavsett vilket land de kommer ifrån, har rätt till en högkvalitativ utbildning.

Utbildningspremien i Sverige är en av de lägsta i OECD. Att höja kvaliteten på våra utbildningar är av största vikt för att lösa detta, och ge studenter i Sverige bästa möjliga förutsättningar för sina studier och yrkesliv.

Att regeringen har ambitionen att stärka jämförbarheten i kvalitetsutvärderingssystemet är bra.

Likaså ambitionen att stärka den nationella jämförelsen och att ta in internationella riktlinjer för utformningen.

Att överenskommelserna från Bolognaprocessen förhoppningsvis implementeras också här gör svensk högre utbildning något mer internationaliserad.

Det finns dock flera saker som oroar i det nya förslaget.

Den föreslagna modellen för utvärdering av utbildningar genomförs via stickprov. Det riskerar att leda till att undermåliga utbildningar missas i Universitetskanslersämbetets utvärderingar.

Ett mer robust förslag till system måste till om förslaget inte ska bli undermåligt.

I en hårdnande global konkurrens så måste excellens och goda resultat premieras och spridas. Det borde avspeglas i resursfördelningen till lärosätena.

Därför är det beklagligt att de extra resurser som finns till högkvalitativa utbildningar nu tas bort. I stället för att minska styrningen mot kvalitet så borde dagens system utvecklas och förfinas.

De 250 miljoner som enligt Hellmark Knutsson (debattinlägg i Dagens Samhälle 19 januari) tillförs kompenserar inte för de 303 miljoner som försvann från högskolesektorn, enligt ett mejl från ministern i december.

Det är en mäkta underlig hantering från regeringens sida att först skära ner på anslagen och sedan hävda att man gör en höjning med en lägre summa.

Återigen så framträder bilden av en minister som vill väl men inte förmått försvara sitt område från en finansminister som försöker spara medelst osthyvel på samtliga statliga verksamheter, oaktat effekter.

Svensk högre utbildning förtjänar ett seriöst helhetsgrepp och ett kvalitetsutvärderingssystem som premierar internationalisering och kvalitet framför allt.

Om Sverige ska kunna konkurrera med kvalitet mot internationella toppuniversitet behövs bättre och mer genomgripande förslag än de som ministern hittills har presenterat.

Jag kan bara hoppas att Hellmark Knutsson möter den utmaningen.

Alfred Askeljung (C), förbundsordförande Centerstudenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev