fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Båstad stäms för brott mot visselblåsarlagen

Publicerad: 2 juni 2020, 07:08

Den 20 maj 2020 lämnade Yasra Delpisheh in en stämningsansökan till Malmö tingsrätt. Hon blir en av de första i landet som stämmer en arbetsgivare för överträdelse av visselblåsarlagen. Foto: SVT

Yasra Delpisheh blev uppsagd efter att ha påtalat missförhållanden inom socialtjänsten. Nu stämmer hon Båstads kommun för brott mot visselblåsarlagen.

Ämnen i artikeln:

VisselblåsareSocialtjänsten

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Yasra Delpisheh var tidigare chef för enheten för barn och unga vid socialtjänsten i Båstad. Tillsammans med en kollega slog hon larm om att ärenden misskötts under lång tid. Orosanmälningar hade till exempel blivit liggande i flera år.

Hon blev sedan uppsagd, medan kollegan har köpts ut.

Nu prövas den relativt nya visselblåsarlagen, som infördes 2017 för att skydda personer som slår larm om missförhållanden på arbetsplatsen, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. Stämningen av Båstads kommun blir ett av de första rättsfallen på området, enligt SVT.

Philipp Seuffer, kommunens hr-chef, hävdar att Yasra Delpisheh inte utsatts för repressalier. Hon ska i stället ha sagts upp eftersom hon saknar rätt kompetens i den nya organisationen.

Båstads kommun har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som en följd av att medarbetarna påtalat felaktiga rutiner och bristande handläggning inom socialtjänsten.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev