lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Bakom kulisserna hycklar regeringen om utsatta barn”

Den rödgröna vänsterregeringen vill ta bort rätten för alla barn att delta aktivt i fritidsaktiviteter. Det är oförsvarbart att regeringen talar varmt om barns rättigheter men bakom kulisserna försöker dra in resurser för de mest utsatta barnen i samhället.

Publicerad: 18 mars 2015, 09:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alla barn ska kunna delta i föreningsliv, idrotta eller gå på musikskola.


Ämnen i artikeln:

BarnfattigdomBarnperspektivet

Moderaterna och alliansregeringen införde förra året en så kallad fritidspeng i syfte att göra det möjligt för barn i ekonomiskt utsatta familjer att kunna delta aktivt i fritidsaktiviteter. Fakta och verklighet visar nämligen att barn och unga i ekonomiskt utsatta familjer är underrepresenterade gällande deltagande i organiserade fritidsaktiviteter. Fritidspengen ser till att 3 000 kronor per år säkras till barn mellan 7 och 18 år i ekonomiskt utsatta familjer.

Vänsterregeringen gör nu allt för att ta bort denna möjlighet till stöd för en mer aktiv fritid för alla barn. S och MP med stöd av V anser att fritidspengen för utsatta barn är att betrakta som välgörenhet, men när samma partier höjer bidragen för de som inte arbetar är det solidaritet och jämlikhet. I min värld kallas sådant tankegods för hyckleri. Det handlar i grunden om att alla barn ska få samma chans att utvecklas, oavsett föräldrarnas situation.

Vänsterregeringen har också rättmätigt fått kritik från tunga remissinstanser som exempelvis Rädda Barnen och Barnombudsmannen. Så här sa Rädda Barnens representant den 6 november i Ekot. ”Barn är här och nu. Barn behöver få en bra fritid, för man utvecklas socialt, man utvecklas som människa, man utvecklas med andra. Och därför menar vi att det är väldigt viktigt att det finns resurser för de här barnen. Vi säger nej till regeringens förslag”.

Det är den förra alliansregeringens arbetslinje som har gjort det möjligt att avsätta särskilda resurser för att ekonomiskt utsatta barn ska få samma rätt till en aktiv fritid som sina jämnåriga kompisar. Det är inte välgörenhet utan en tydlig prioritering av skattebetalarnas gemensamma resurser.

Vänsterregeringens motargument om en generell bidragshöjning är inget svar när det gäller dessa barns utsatthet. Det finns ingen garanti att mer pengar till föräldrarna även kommer barnen till del. Det kan antingen bero på oansvariga föräldrar eller på omtänksamma barn som inte vill belasta familjens ekonomi med egna fritidsaktiviteter. I stället för en generell bidragshöjning behövs riktade satsningar där pengarna behövs som mest och en fortsatt arbetslinje för att fler föräldrar ska få ett jobb.

Fritidspengen är ett tydligt redskap för att se till att alla barn får samma chans att delta i föreningsliv, idrotta eller gå på musikskola. Vi vet att dessa aktiviteter kan vara avgörande för barns utveckling och lärande. Att alla barn kan vara med på fritidsaktiviteterna motverkar också socialt utanförskap.

För dessa barn är det är bra att Alliansens budget är gällande i år. Nu handlar det om att säga ifrån så att vänsterregeringen inte väljer att gå vidare med jakten på utsatta barns fritidsutövande i sin vårproposition. Om regeringen menar allvar med att utjämna livschanser - låt då alla barns rätt till fritidsaktivitet vara!

LÄS MER: Fel - barn som inte får vara med pekas ut. 

Sofia Fölster, riksdagsledamot (M) Socialutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev