Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Axel Josefson: Det som hänt är fruktansvärt

Publicerad: 1 juli 2021, 09:48

Poliser vid avspärrningarna i Biskopsgården. Det som hänt är fruktansvärt säger Axel Josefson.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och Michael Ericsen.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, är bestört över att en polis dödats i Biskopsgården. Han betonar att det är viktigt att kommunen nu inte drar sig tillbaka i det svåra läget.

Ämnen i artikeln:

PolisenKriminalitetGöteborg

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Sent på onsdagen sköts en polis till döds i den södra delen av stadsdelen Biskopsgården i Göteborg.

– Det som hänt är fruktansvärt. Tankarna går till den skjutne polisens anhöriga och alla de kollegor till honom som måste fortsätta sitt arbete i den här svåra stunden. Det är ett svårt läge, säger Axel Josefson.

Han har haft kontakt med polisledningen för att försäkra att kommunen gör vad den kan.

– Hela vår socialförvaltning är på tårna. Vi har en tät dialog med polisen för att kunna samordna våra resurser och säkerställa tryggheten för våra invånare i området, säger Axel Josefson.

– Mycket handlar också om säkerheten och tryggheten för vår personal. Vi behöver säkra att vi kan fortsätta att leverera på vårt uppdrag. Det får inte bli så att vi drar oss tillbaka i det här läget.

Göteborgs stad har ett kontor för socialförvaltningen nära den plats där polisen dödades. I Biskopsgården finns också kommunal verksamhet i form av skolor, förskolor och hemtjänst. På torsdagen ställdes viss fritidsverksamhet utomhus för barn och unga in på grund av det inträffade.

LÄS MER: Så jobbar kommunen efter polisskjutningen 

Biskopsgården är ett av sex områden i Göteborg som polisen betecknar som särskilt utsatta. Alliansstyret i staden har som ambition att de alla ska bort från listan.

– Det är ett tufft mål. Vi har en svårt situation på grund av de gängkriminella miljöerna. Det finns mycket vapen och narkotika i omlopp, konstaterar Axel Josefson.

Biskopsgården består till absolut största delen av allmännyttiga bostäder, något som kommunstyrelsens ordförande ser som en fördel eftersom Göteborgs stad därmed har lättare att påverka miljön.

– Vi har satt in trygghetsvakter och trygghetskameror och gör vad vi kan för att det ska bli svårare att vara gängkriminell, säger han.

Exempelvis arbetar kommunala fastighetsägaren Bostadsbolaget för att få bort svartkontrakt och för att det inte ska gå att använda lägenheter för droghandel och förvaring av illegala vapen. Man försöker även säkra att förråd och andra gemensamma utrymmen inte kan användas för detta.

– Vi har också ett omfattande arbete för att skydda de barn som vistas i de gängkriminella miljöerna, bland annat genom att vi omhändertar dem, säger Axel Josefson.

Socialförvaltningen på Hisingen har aktiverat sitt krisstöd och verkar nu i beredskapsläge, uppger socialnämndens ordförande Simona Mohamsson (L). 

”Jag känner sorg och ilska över dödsskjutningen av en polis på Hisingen. Polisens arbete är avgörande för att få stopp på skjutandet, gripa gärningsmän och beslagta vapen. De är avgörande för att skapa trygghet. Polisen är hjältar, de behöver uppbackning. Alla delar av samhället behöver hjälpa till, även vi i kommunen”, skriver hon i ett sms till Dagens Samhälle.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev