Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Avesta inför gratis mensskydd: ”Trygghet för unga tjejer”

Publicerad: 25 april 2022, 09:11

Mensskydd på kommunala toaletter införs i allt fler kommuner.

Foto: Jessica Gow/TT

Gratis mensskydd på offentliga toaletter är lika självklart som att det ska finnas toalettpapper. Det anser Socialdemokraternas Blerta Krenzi i Avesta. Från och med i höst väntas kommunen erbjuda bindor och tamponger på alla kommunala toaletter.

Ämnen i artikeln:

Mänskliga rättigheterJämställdhet

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


– Det kommer att innebära en trygghet för både unga tjejer och kvinnor att om behovet skulle uppstå, så spelar det ingen roll vilken toalett du går in på i kommunen – det kommer att finnas mensskydd till dig, säger Blerta Krenzi, vice ordförande i bildningsstyrelsen i Avesta, till SVT Nyheter Dalarna.  

En utredning av mensskyddsfrågan visar att det finns 570 kommunala toaletter i Avesta. Att lokalvårdarna fyller på en låda med mensskydd när de ändå städar och fyller på toalettpapper kommer inte att innebära någon större kostnad för kommunen, enligt Blerta Krenzi. 

Förra året införde Smedjebacken gratis mensskydd på kommunala toaletter, och var då enligt egen utsaga den första kommunen i landet som gjorde det. Men Forshaga införde ”menssäkrade toaletter” på biblioteken, sim- och sporthallar och fritidsgårdar redan 2020. Östersunds och Härjedalens kommuner har nyligen börjat med gratis mensskydd på skoltoaletter.

LÄS MER: Debatt: ”Skolelever förtjänar renare toaletter”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev