Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Även glesbygden måste kunna ta betalt

I glesbygden tvingas företagare och invånare till långa och tidskrävande resor för att lämna dagskassor eller ta ut kontanter, då bankkontor lagts ner eller slutat hantera kontanter. Den snabba digitaliseringen i Sverige är positiv – men regeringen och bankerna måste ta ansvar för att kontanthanteringen ändå fungerar.

Publicerad: 18 november 2016, 11:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Exempel finns på orter där banker pekat ut kommunen som ansvarig för kontanthantering. Det är, enligt debattören, inte bara fel i sak utan leder debatten fel.


Ämnen i artikeln:

CenterpartietGlesbygd

I byn Backe i Jämtlands län protesterar företagare och föreningar mot att de sedan årsskiftet, då Handelsbanken stängde sitt deponeringsskåp på orten, måste åka de fem milen till Strömsund för att lämna kontantkassan.

Backe är inte unikt. I flera delar av Sverige har det blivit allt svårare för privatpersoner, företag och organisationer att hantera och handla med kontanter.

Det lilla turismföretaget i fjällen och fotbollsföreningen på småorten har allt svårare att kunna ta emot pengar och sedan sköta kontanthanteringen. Konsekvensen för företaget blir försämrad lönsamhet och för föreningen blir det svårare att få in pengar för korvförsäljning och loppisar.

Denna utveckling har flera skäl. Ett viktigt, och även positivt skäl, är att digitaliseringen av en rad samhälleliga tjänster har gått mycket fort i Sverige. 80 procent av alla betalningar i Sverige idag sker med kort. Swish och andra mobila lösningar gör att det numera går att betala elektroniskt även till privatpersoner, småföretagare och föreningar. Detta är på många sätt en positiv utveckling. Samtidigt är det uppenbart att det för många i vissa delar av landet inneburit en allt mer problemfylld vardag. Den positiva utvecklingen vi har i Sverige inom digitalisering av en rad tjänster utmanas och kompliceras av bristande tillgång till internet och mobiltäckning.

Avstånden till kontantuttag, betalningsförmedling och dagskassehantering är i många delar av Sverige långa och innebär i praktiken en klyvning av landet. Företagaren med verksamhet i glesare delar av landet eller i delar med bristfällig internetuppkoppling har helt andra utmaningar än företagaren verksam nära större orter. Det får konsekvenser på såväl entreprenörskap som jobbskapande.

En gemensam rapport från länsstyrelserna visar att det finns nästan 150 000 kontantintensiva arbetsställen i Sverige och cirka 1 150 av dessa har mer än 30 km till närmaste dagskassehantering. Nedläggning av bankkontor är givetvis en viktig förklaring till detta. Här är det statens ansvar att se över hur bristen på kontanthantering ska hanteras. Exempel finns på orter där banker pekat ut kommunen som ansvarig för kontanthantering. Det är inte bara fel i sak utan leder debatten fel. Det är inte rimligt att företag drabbas av bristen på kontanthantering och här har staten ett ansvar.

I regeringsställning tog Centerpartiet på Näringsdepartementet fram förslaget om att frigöra plats i det så kallade 700 MHz bandet. Förslaget skulle frigöra frekvensutrymme för bland annat mobilt bredband. Det skulle avsevärt stärka möjligheten till digitala betalningar för bland anat landsbygdsföretag. Så sent som den 31 oktober i år fattade den nuvarande regeringen beslut att avbryta denna process. Det kommer allvarligt att försena arbetet med utbyggnaden av mobilt bredband. Kombinationen av för låg satsning på bredbandsutbyggnad och ett stopp för den mobila bredbandsutbyggnaden kommer bli kännbar för den svenska landsbygden.

Regeringen måste ta frågan om kontanthantering på allvar. Därför drev Centerpartiet och Alliansen innan sommaren i år igenom ett så kallat tillkännagivande i Riksdagen så att regeringen agerar. Det innebär att Riksbankens ansvar för kontanthanteringen, kontantförsörjningen och betalningssystemet nu ska utredas av en parlamentarisk kommitté som beräknas starta sitt arbete i närtid.

För Centerpartiet har det varit viktigt att i övergången mellan en analog och mer digitaliserad ekonomi främja teknikutvecklingen som gör kontantlösa transaktioner möjliga i större omfattning. Ett tydligare ansvar för Riksbanken och en påskyndad utbyggnad av bredband skulle avsevärt förbättra möjligheterna till olika betalningsmetoder i alla delar av Sverige. Ansvaret ligger på regeringen och på banker att kontanthanteringen fungerar.

Per Åsling, riksdagsledamot (C), Jämtland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

CenterpartietGlesbygd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev